Aquesta situació sembla treta d'una pel·lícula de mal gust: la temperatura no baixa. Fins i tot diumenge, en alguns punts, els termòmetres pugen més! Valors desorbitats per a l'octubre, però la previsió del temps, no ens dona bones notícies. És possible una onada de calor a l'octubre? Hem fet una anàlisi dels models meteorològics per veure fins a on pujaran els termòmetres en aquest nou pic de calor de diumenge. Baixaran les temperatures la setmana que ve? T'expliquem si et continuaràs rostint de calor al migdia o necessitaràs jaqueta a la previsió del temps del següent vídeo!

​🆘 La previsió del temps a llarg termini és un malson: emergència a Catalunya!

 

Estem vivint una onada de calor a plena tardor?

Aquest octubre la temperatura ha sigut totalment fora del normal, però la situació ha empitjorat durant aquesta última setmana. Segons dades de l'AEMet, fa 8 dies que tenim calor extrema per aquesta època de l'any. I tot l'octubre ha sigut més càlid del que tocaria. Hi ha moltes definicions d'onada de calor, quasi totes relacionades amb les temperatures màximes de l'estiu. A la tardor, si estem més de 3 dies per sobre de valors climàtics normals, s'anomenaria ratxà càlida.  L'estiu no marxa, de fet, si fem memòria, només va refrescar la setmana del 24 de setembre.

Dissabte s'ha pujat dels 28ºC a Cabanes, Anglès, Castelló d'Empuries, Torroja del Priorat, Parets del Vallès... Un etcètera enorme de llocs on quasi ha sigut estiu per unes hores. Però diumenge encara serà pitjor. Repetició de la calorada: els models marquen que estarem 10ºC per sobre de la mitjana climàtica! Quasi 30ºC entre Figueres i Banyoles, i l'ambient serà càlid a Manresa, Granollers i Martorell, on passaran dels 26ºC. Xafogor a la costa, dia rere dia es repeteix el mateix patró, que sembla que no s'acaba mai! La situació és desesperant, i mentre a la resta de la Península arriba aigua a bots i barrals, a Catalunya només ens arriba aire del sud: més calor i més pols sahariana. Acabarem la setmana amb núvols a quasi tot el territori: matí gris a la platja, sobretot entre Barcelona i Tarragona, però quan el sol comenci a escalfar, s'obriran clarianes, farà calor i podreu gaudir d'un bany sense problemes, especialment, a les platges de la Costa Brava i l'Empordà: allà la calor serà sufocant! A l'interior, la història serà una altra: núvols tot el dia, però aquestes sí que vindran amb pluja. Ja des de bon matí, plourà amb ganes a la zona de la Vall d'Aran, i també hi haurà algun ruixat al Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça. Aigua molt ben rebuda a les capçaleres dels rius, que comencen a baixar amb més il·lusió.
 

 

Tot i això, encara falta molta pluja: les reserves d’aigua a Catalunya encara estan per sota del 36%. La sequera és extrema. Però encara no es veu llum al final del túnel: acabarem el mes sense pluja i amb temperatures sufocants. No es preveu un descens del mercuri fins al novembre, passarem la castanyada en màniga curta

Sequera preocupant a quasi tota Catalunya / CSIC
Sequera preocupant a quasi tota Catalunya / CSIC

Les nits tropicals són perjudicials per a la salut

Si t'ha costat dormir aquesta última setmana, no és estrany. La temperatura a les nits a molts punts de la costa no ha baixat dels 20ºC, el que coneixem com nit tropical. El 2022 (avui és el dia 294), s'han donat 127 nits tropicals a la ciutat comtal! Més d'un 40% del que portem d'any, una barbaritat. Dissabte, a Barcelona, no han baixat dels 20,6ºC, a Portbou 19,9ºC i 19,2ºC a Mont-roig del Camp. 

El cos necessita descansar, i ho fa millor si la temperatura és més baixa. L'impacte directe d'aquestes nits caloroses és que són nits de mal dormir. Segons un estudi, aquestes temperatures per sobre del confort poden influir en més desvetllaments, en la disminució de les fases REM (Rapid Eye Movement) i SWS (Slow-wave Sleep). Quan les onades de calor s’allarguen en el temps, les conseqüències són cada vegada pitjors: l’alteració en el descans pot fer que a llarg termini, es desenvolupin complicacions que poden desencadenar fins i tot la mort