L'onada de calor s'acaba (de moment) i estan a punt d'arribar forts canvis de temps a Catalunya que ens portaran un panorama radicalment diferent durant els propers dies i també de cara al proper cap de setmana. Tot i aquesta baixada de les temperatures, les alertes continuen activades perquè el canvi climàtic cada cop ens complicarà més la vida. Sense anar més lluny, les previsions estacionals anuncien un mes d'agost molt sec i més càlid del que és habitual.

⛈️ Tempestes torrencials amb fortes pedregades posen en alerta Catalunya: quan plourà?

Per tant, no ens sorprendrà gens ni mica que el mes de vacances per excel·lència ens porti noves onades de calor. Catalunya ja fa setmanes i mesos que pateix els efectes d'una sequera cada cop més alarmant i les onades de calor històriques es carreguen collites, buiden pantans i disparen el risc d'incendi. I això no és tot: tenim l'aigua del mar a una temperatura molt superior a l'habitual per l'època de l'any i això també tindrà greus conseqüències. Quan cauran fortes tempestes i pedregades a Catalunya? Si voleu saber tot el que passarà a Catalunya els propers dies i setmanes no us perdeu aquest vídeo:

 

Mediterrani, el mar que s'escalfa més ràpid del planeta

El Mediterrani és el mar que s'escalfa més ràpid del planeta, concretament un 20% més de pressa que la mitjana. Això converteix el nostre mar en una autèntica fàbrica de vapor d'aigua. A curt termini farà que tinguem un mes d'agost amb més calor i amb una xafogor brutal, sobretot a la costa i al prelitoral. Les nits d'insomni ens faran la vida impossible tot i la pausa que la calor presenta aquests dies. A mitjà termini les conseqüències seran molt diferents i greus. Que les aigües de la Mediterrània registrin temperatures de pràcticament 30ºC implicarà que, si a final d'estiu i durant la primera meitat de la propera tardor, tenim bosses d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera i vent de llevant, les gotes fredes o les DANA's siguin especialment violentes a Catalunya.

Perillen moltes espècies marines

Les altíssimes temperatures de l'aigua del mar (a Catalunya entre dos i quatre graus per sobre de la mitjana) també tindran efectes devastadors en la fauna marina. Els gasos d'efecte hivernacle fan que el mar estigui cada cop més calent i això provoca que sigui més àcid, cosa que acabarà sent mortal per a molts peixos i plantes. A tot això, els oceans absorbeixen entre el 25 i el 30% de les emissions de diòxid de carboni i capturen el 80 o el 90% de la calor generada per la contaminació.

Peixos al fons marí / Foto: Pxhere
El canvi climàtic es carregarà moltes espècies de peixos i plantes del fons marí / Foto: Pxhere

Les onades de calor provocaran tempestes torrencials a Catalunya

Les diferents onades de calor que ens han afectat durant la primavera i el que portem d'estiu tindran serioses conseqüències a Catalunya. Les calorades fan que la temperatura de l'aigua del mar estigui tres graus per sobre del que és habitual en aquesta època de l'any i fins a sis graus més altes en altres zones de la Mediterrània. A Catalunya, ara mateix la tenim a 25,5 o 26ºC a la Costa Brava, oscil·la entre els 26 i els 27ºC a les platges de la costa de Barcelona, i entre els 28 i els 29ºC a la Costa Daurada. Això converteix la Mediterrània en una autèntica fàbrica de vapor d'aigua que farà que l'agost sigui més càlid i xafogós del que és habitual. I alerta perquè tenir el mar tan calent és un ingredient favorable a patir gotes fredes o DANAS a final d'estiu i durant la primera meitat de la propera tardor. Si arriben bosses d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera amb vent de llevant en superfície, compte amb les tempestes torrencials que poden atacar Catalunya, especialment la costa i el prelitoral.

Avís tempestes fortes dimecres 27 juliol Catalunya / Meteocat
Dimecres cauran fortes tempestes en algunes comarques de Barcelona i Girona, segons un avís del Servei Meteorològic de Catalunya 27 juliol Catalunya

Ruixats i fortes tempestes a la vista!

Aquest dimarts es presenta assolellat a gran part del país tot i la presència d'intervals de núvols que, a estones, mig taparan el cel. Al matí hi haurà núvols baixos a la costa i durant el dia veurem créixer nuvolades a l'interior. A la tarda cauran tempestes al Pirineu. A útima hora del dia, no descartem alguna gotellada a les comarques de Lleida i a l'interior de les de Tarragona. Temperatures molt més agradables tot i que farà la calor normal per l'època de l'any amb màximes d'entre 30 i 35ºC a la majoria de comarques. Dimecres el cel estarà mig ennuvolat i cauran tempestes que poden deixar més de 20 l/m2 en només mitja hora al Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona, Garrotxa i Ripollès, segons un avís del Servei Meteorològic de Catalunya. No descartem algunes pedregades i xàfecs sorpresa a la resta del país.

Quin temps farà el cap de setmana?

Dijous les tempestes guanyaran terreny. En general tindrem moltes estones sense pluja però amb nuvolades que, de cop i volta, deixaran ruixats o tempestes irregulars. Divendres també serà un dia mig ennuvolat amb ruixats dispersos i molt irregulars que, per desgràcia, deixaran poca aigua en general. El cap de setmana començarà amb sol però, segons alguns models meteorològics, podria acabar amb ruixats i tempestes més generals i fortes a Catalunya. Les temperatures es mantindran a ratlla durant tota la setmana amb la calor que toca en aquesta època però res a veure amb els valors desbocats que hem patit últimament.

Mapa tempestes Catalunya diumenge 31 de juliol / GFS Wetterzentrale
El proper diumenge, 31 de juliol, podrien caure fortes tempestes a Catalunya / GFS Wetterzentrale