Un fort canvi de temps està a punt d'afectar Catalunya: prepareu els paraigües i els abrics més gruixuts de l'armari. El mes de novembre s'acomiadarà amb pluges i tempestes i el desembre arrencarà amb temperatures sota zero a pràcticament tot el país. Atenció, per tant, a les novetats meteorològiques que arribaran durant aquesta setmana perquè acabarem amb un ambient gèlid i amb fortes ventades que provocaran una sensació de fred encara més acusada. Si voleu saber quan plourà i, a partir de quin dia, farà un fred que pelarà no us perdeu la previsió del temps en aquest vídeo:

 

Últimes hores de temps estable a Catalunya

Aquest dimarts farà sol a tot Catalunya tot i la presència d'intervals de núvols que, a estones, enterboliran una mica l'ambient. A mesura que avanci el dia, però, el sol anirà guanyant la batalla als núvols. L'excepció serà la Val d'Aran i zones pròximes on continuarà el cel tapat amb precipitacions de caràcter dèbil que seran en forma de neu per damunt dels 1.500 o 1.600 metres. Atenció amb la tramuntana i el mestral que presentaran ratxes fortes a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Matinades fredes, boires en llocs arrecerats del vent i temperatures màximes una mica més altes. La pujada de les temperatures diürnes la notarem sobretot a la costa de Tarragona on al migdia els termòmetres marcaran 20ºC. Dimecres al matí tindrem el cel força tapat a la costa de Barcelona, al sud de la Costa Brava i en punts del Baix Penedès i el Tarragonès. No és impossible que s'escapin quatre gotes mal comptades en aquestes zones. A gran part de Catalunya el matí es presentarà mig ennuvolat amb boires a primera hora en planes i fondalades de l'interior. Dimecres a la tarda es taparà el cel a les comarques de Lleida on podrien caure pluges dèbils, sobretot a la cara sud del Pirineu.

Plourà i farà un fred que pelarà

Dijous arribarà un front que deixarà pluges a gran part de Catalunya. A última hora del matí o al migdia començarà a ploure a l'oest del país i, a mesura que avancin la tarda i el vespre, les precipitacions s'aniran estenent de ponent a llevant. No descartem tempestes localment fortes. A última hora del dia cauran ruixats més dispersos a les comarques de Girona i a la costa i prelitoral de Barcelona. En aquestes zones, però, serà on menys plourà de tot Catalunya. Vent moderat del sud-oest i mar força alterat a tota la costa. Dijous al matí només nevarà a les cotes més altes del Pirineu però, a última hora del dia, el vent girarà a tramuntana i mestral i es desplomaran les temperatures. Això farà baixar la cota de neu fins els 1.400 metres. El proper divendres tindrà dos protagonistes meteorològics: el fred de ple hivern i el fort vent. Nevarà a la Val d'Aran, nord del Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Principat d'Andorra. També podria caure alguna gotellada a la costa i prelitoral de Barcelona i al sud de la Costa Brava mentre farà sol a gran part del país. El cap de setmana farà un fred que pelarà amb temperatures sota zero a gairebé tot Catalunya excepte a la costa i en punts del prelitoral. A Barcelona i a Tarragona tindrem temperatures mínimes de 5 o 6ºC i seran les més altes del país. Dissabte estarà ennuvolat a la cara nord del Pirineu amb alguna dèbil nevada. Tant dissabte com diumenge farà sol a pràcticament tot arreu amb algun xàfec sorpresa a la costa de Barcelona. El vent afluixarà ràpidament a mesura que avanci el cap de setmana i justament això provocarà que les temperatures mínimes caiguin en picat amb un ambient de ple hivern a totes les comarques.