El front descafeïnat de dimecres gairebé no s'ha notat a Catalunya, tret del sector del Pirineu. Al matí una franja de núvols deixava el cel tapat i almenys ha servit per trencar la monotonia de sol, boires i contaminació. Les nevades del Pirineu han estat molt escasses i el més destacable és l'entrada del vent de mestral i tramuntana als dos extrems del territori. De retruc, aquesta ventilació ha dispersat les boires persistents que dimarts no s'aixecaven en tot el dia al Pla de Lleida i ha desfet transitòriament la inversió tèrmica o el fred de congelador dels últims dies. Tota aquesta concatenació d'esdeveniments s'ha produït per un monstruós anticicló al bell mig de l'Atlàntic amb una pressió atmosfèrica altíssima de 1.050 milibars. No es veu cada dia això ni tampoc les erupcions volcàniques d'Islàndia que estan fent la volta al món. Us ensenyem les millors imatges al següent vídeo:

 

 

Vent fort i últimes nevades

La previsió del temps anuncia un dijous encara una mica remogut, el temps no farà net del tot. Cel tapat i núvols baixos de retenció a la cara nord del Pirineu amb precipitacions intermitents i una cota de neu que pujarà fins a gairebé els 2.000 metres. També cel força carregat als Ports i boires denses fins al migdia entre el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià i la Noguera. Cel assolellat a la resta amb el permís de pinzellades de núvols prims a la tarda que deixaran un crepuscle molt fotogènic. Vent fort de tramuntana a l'Empordà, de mestral a les terres de l'Ebre i fort vent del nord al Pirineu que podria reactivar el torb. La temperatura serà força irregular: pujarà a la Costa Daurada pel vent de terral ressec, baixarà al Pirineu i presentarà pocs canvis a la resta amb menys gelades per la manca d'inversió tèrmica.

Retorn de les gelades i de l'efecte congelador

L'anticicló tornarà divendres, es consolidarà el cap de setmana i es menjarà el torrons el primer tram de Nadal. Divendres amb els últims núvols de vent o lenticulars al Pirineu i el nord de la Catalunya central, però encara amb fort mestral i tramuntana. La temperatura remuntarà un parell de graus en conjunt. Cap de setmana esplèndid amb predomini del sol i reaparició de les boires denses a les planes i fondalades. Dissabte, el vent anirà de baixada i donarà pas a unes nits fredes amb inversions tèrmiques i fortes gelades a l'interior: tocarà rascar el vidre dels cotxes un altre cop. Per Nadal i Sant Esteve no s'esperen novetats i es mantindrà el temps estable amb sol en conjunt i boira persistent al Pla de Lleida i algunes cubetes estratègiques com la conca de Tremp. Ambient gèlid a les comarques de Lleida amb màximes frenades properes als 0ºC, abrigueu-vos bé!


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.