La primera lluna plena d'aquesta estació està a la cantonada; es tracta de la d'octubre de 2022. Amb l'arribada de la tardor el passat 23 de setembre, molt aviat podrem entreveure la que es coneix popularment com a lluna plena del Caçador per la seva relació directa amb la temporada de caça. Aquesta lluna plena tan especial, reconeixible per les seves tonalitats taronges, podrà albirar-se també des de molts punts, fins i tot malgrat la contaminació de les grans ciutats. T'expliquem tot el que necessites saber sobre la lluna plena d'octubre 2022, quan serà visible, on serà i, en aquest sentit, incloem alguns dels millors llocs per veure-la des de Barcelona.

⏰ Canvi d'hora 2022: Quan arriba l'horari d'hivern a l'octubre?
 

Lluna plena l'octubre 2022: quan veure aquesta fase lunar

La lluna plena d'octubre de 2022 arribarà de la mà amb unes festes del Pilar de Saragossa ja iniciades. Aquesta, l'antepenúltima lluna plena de l'any, es deixarà veure al cel el pròxim 9 d'octubre. Concretament, apareixerà al cel a partir de les 22:55 h i arribarà al 100% d'il·luminació al voltant de les 00 h, ja entrada la matinada del 10 d'octubre, i s'ubicarà a una distància de 369.132 quilòmetres de la Terra. Aquesta lluna plena arribarà després de deixar enrere la fase de quart creixent que va començar el 3 d'octubre. La lluna del Caçador obre les portes a la tardor en l'hemisferi nord i és reconeixible per les seves tonalitats groguenques i taronges que la diferencien d'altres llunes plenes com la lluna del Castor (8 de novembre 2022), la penúltima d'aquest any. La lluna plena no serà l'únic fenomen astronòmic a tenir en compte aquest octubre 2022, i és que el 25 d'octubre hi haurà un eclipsi parcial de sol.

Els millors llocs per veure la lluna plena d'octubre 2022 a Barcelona

Malgrat que una de les recomanacions primordials a l'hora de veure la lluna plena, com succeeix amb les conegudes com a "superllunes", és acudir a un espai allunyat de les aglomeracions urbanístiques i on els nivells de contaminació siguin el menys elevat possible. A Catalunya, un paratge perfecte per a això és la Serra del Montsec (Lleida), un entorn màgic de cel clar i net ubicat al Parc Astrònomic del Montsec. Així i tot, no és impossible gaudir de la lluna del Caçador des d'una gran ciutat. A Barcelona, alguns llocs ideals per contemplar la lluna plena d'octubre 2022 s'ubiquen als Búnquers del Carmel, el parc del Tibidabo, l'Observatori Fabra o, per als més romàntics, la platja.

La lluna omple d'octubre 2022 o "lluna del Caçador"

Se la coneix en la tradició popular i en l'astronomia com la lluna plena del Caçador per la seva relació directa amb la temporada de caça que arriba a la tardor. És aquesta lluna plena que arriba quan les fulles cauen, moren les plantes i els cérvols ja s'han engreixat durant les estacions prèvies, cosa que per als caçadors significa directament que ha arribat el moment de caçar-los. A més, i segons la informació facilitada per la NASA, a les condicions meteorològiques que es donen en la tardor se li suma el fet que els camperols ja han segat els seus camps quan arriba aquesta època de l'any, de manera que la falta de brossa facilita als caçadors l'albirament d'animals que han sortit a espigolar. Per tant, les guineus surten a caçar-los i també són vistos. Històricament, aquest era el moment en què les tribus del nord dels Estats Units baixaven de les muntanyes per passar l'hivern.