Arriba el pont de Tots Sants i s'apropa l'horari d'hivern (encara que les temperatures no concorden gens amb l'època). El darrer canvi d'hora d'octubre 2022 és imminent i amb ell li direm adeu a les últimes hores de llum natural del dia, que ja han minvat progressivament en els mesos previs.

⏳ Els efectes del canvi d'hora d'hivern sobre la salut: accidents, increment de pes i tristesa
 

⛈️ Quins dies plourà durant el pont de Tots Sants a Catalunya?
 

Canviar l'hora és més que usual, però, tot i que la majora dels nostres dispositius ho assimilen sense necessitat manual d'actualitzar-los, encara hi ha moltes persones que no saben quan i com s'ha de fer. Quin dia arriba el canvi d'hora d'octubre 2022? S'avança o s'endarrereix? Aquí tens tots els detalls per saber quan i a quina hora arriba l'horari d'hivern.

Quan és el canvi d'hora d'octubre 2022

Fins a finals d'octubre no serà quan entrarà en vigor el nou horari d'hivern de 2022 per acabar amb les poques hores de sol de la tarda. Així doncs, la matinada del 30 d'octubre ens portarà l'habitual segon canvi d'hora de 2022. Com es diu popularment i sense marge d'error: a les tres de la matinada tornaran a ser les dues. Amb aquest retrocés de les manilles del rellotge, que tindrà lloc l'últim diumenge del mes a tots els països de la Unió Europea, es procura ajustar la jornada laboral dels ciutadans a les hores de sol i llum natural disponibles durant les estacions venidores. De qualsevol manera, cal destacar que el comitè d'experts encara contempla eliminar els canvis d'hora a l'estat Espanyol en un temps —ara per ara no molt proper— tenint en compte la ubicació geogràfica.

Canvi d'hora 2022: l'últim?

De moment i fins i tot, almenys, l'any 2026, sembla que no ho serà i així queda reflectit en la informació publicada pel BOE on es defineixen els pròxims canvis d'hora, tant d'hivern com d'estiu, en l'estat espanyol. Així mateix, també es detalla a l'informe per part del Ministeri de Presidència que els canvis horaris es mantindran durant les franges de les 2 i les 3 h de la matinada de la jornada en qüestió, com ve sent habitual. El debat estatal sobre la necessitat de canviar o no l'hora va sorgir fa ja un temps considerant la situació geogràfica. Es manté el dilema per al Govern espanyol i la Comissió Europea sobre abolir els canvis d'hora, els seus efectes i la decisió de si ens convé més el d'hivern o el d'estiu que es va frenar durant la pandèmia. Sigui com sigui, ara per ara sembla que tot seguirà com sempre.

El nou horari d'hivern 2022-2023, amb menys hores sol

Amb el canvi d'hora i l'arriba de l'horari d'hivern el 2022, el sol es pondrà abans de les 18 h. Això significa que, mentre durant els últims dies del mes de setembre i després de l'arribada de la tardor encara podíem gaudir de llum natural fins i tot gairebé arribades les 20 h, una vegada canviada l'hora, les hores de sol es reduiran considerablement fins al punt en què a mitja tarda el cel ja serà fosc en els últims mesos de l'any. Com suportar-lo millor? Regular els horaris de son i establir ritmes regulars als àpats són sempre una bona idea per adaptar-se.