Forta onada de fred, gelades a tot Catalunya i neu a cota zero! La previsió del temps anuncia un gran canvi per d'aquí a pocs dies amb un gir brusc i radical del panorama meteorològic. I no només ho diuen els mapes del temps sinó que la marmota Phil i la Candelera també coincideixen en augurar sis setmanes més d'hivern. Quan arribarà la patacada de les temperatures? Quan nevarà a cota zero i a tot Catalunya? T'expliquem l'última hora del pronòstic del temps en aquest vídeo.

⛈️ Canvi sobtat de temps a Catalunya: fortes tempestes amb festivals de llamps i trons

 

 

Fred, gelades i neu a cota zero

Aprofiteu el sol i les temperatures diürnes suaus d'aquestes dies perquè un gran canvi de temps arribarà molt aviat a Catalunya. Aquest divendres encara farà sol amb boires matinals a l'interior que es dissiparan ràpidament. Les nits continuen sent fredes a les fondalades amb mínimes de fins a -4ºC o -5ºC en zones interiors. Al migdia les màximes seran un parell de graus més altes amb 17 o 18ºC a la costa i a les valls del Pirineu.

Quin temps farà el cap de setmana?

El cap de setmana es presenta assolellat a tot Catalunya sense cap excepció. Només tindrem boires de matinada en zones interiors que ràpidament s'esfumaran i, per tant, també hi acabarà fent un bon sol en aquestes comarques. Aprofiteu si us agraden les temperatures primaverals perquè, dissabte, molts termòmetres arribaran als 20ºC de màxima. Les nits es mantindran fredes però no tant. Diumenge les temperatures seran un parell de graus més baixes però, al migdia, també farà bo a tot el país.

Canvi sobtat de temps dilluns, 6 de febrer GFS Wetterzentrale
Un canvi sobtat de temps arribarà a Catalunya el proper dilluns, 6 de febrer / GFS Wetterzentrale

Quan nevarà a Catalunya?

La setmana que ve arriba el fort canvi de temps. Dilluns les temperatures cauran en picat a mesura que avanci el dia. La baixada serà més notable a última hora. Al matí, dominaran les estones de sol però ràpidament augmentaran els núvols i taparan el cel a la majoria de comarques. A partir de la tarda cauran xàfecs irregulars que seran més abundants al vespre i a la nit. La cota de neu rondarà els 300 o 400 metres durant la tarda però baixarà fins els 100 metres a la nit o entrada la matinada de dimarts. La nit-matinada de dilluns a dimarts podria nevar a totes les cotes i a qualsevol punt del país. La tramuntana guanyarà força a l'Empordà. Dimarts les temperatures es continuaran desplomant i farà un fred que pelarà. Quedaran força núvols a primeríssima hora del dia però ràpidament s'obriran grans clarianes a la majoria de comarques.

Baixada de les temperatures dilluns, 6 de febrer GFS Wetterzentrale
Una forta baixada de les temperatures afectarà Catalunya a partir del dilluns, 6 de febrer / GFS Wetterzentrale

Per al bon febrer la meva llenya guardaré

Tot apunta que la setmana que ve veurem nevar a molts pobles i ciutats del país amb temperatures de rigorós hivern. Atenció, però, perquè els últims mapes del temps anuncien una forta pujada de les temperatures a finals de la setmana que ve, sobretot durant el cap de setmana de l'11 i 12 de febrer. Per tant, el fred serà contundent entre el dilluns, 6 de febrer, i el divendres, dia 10, amb mínimes sota zero a gairebé tot Catalunya. Aquest és el pronòstic més actualitzat del model meteorològic que ens mereix més confiança. ElNacional.cat n'estarà especialment pendent i seguirà les actualitzacions dels mapes amb més atenció que mai per informar-vos abans que ningú de qualsevol novetat sobre aquest possible canvi brutal de panorama meteorològic.

Nevarà a Catalunya dilluns, 6 de febrer a la nit GFS Wetterzentrale
El proper dilluns a la nit nevarà a tot Catalunya i a totes les cotes / GFS Wetterzentrale