Les esteles dels avions anuncien un fort canvi de temps a Catalunya. Prepareu els abrics i els paraigües perquè la situació meteorològica està a punt de portar-nos novetats importants amb pluges, tempestes, neu i una baixada de les temperatures. Aquests dies, si mireu el cel, veureu que està absolutament ple d'esteles d'avions. N'hi ha moltes, són llargues i tarden més estona en esborrar-se. Tot això és un símptoma inequívoc d'una inestabilització del temps, justament el mateix que anuncien els mapes per als propers dies. Quin temps farà per Setmana Santa? T'expliquem totes les novetats de la previsió del temps en aquest vídeo.

⚠️ Alerta per temps perillós en 29 comarques catalanes: aquesta nit, plourà!

 

 

El cel de Catalunya, ple d'autopistes

Les esteles dels avions són especialment llargues i duren més estona de l'habitual. Això indica una clara tendència a la inestabilització del temps. Si les esteles són curtes i s'esfumen ràpidament vol dir que hi ha poca humitat en altura i, per tant, assenyalen temps estable. En canvi, quan les esteles són llargues és gràcies a una humitat elevada, és a dir que l'aire conté més vapor d'aigua, un dels ingredients previs a la inestabilització atmosfèrica. A tot això, molts tenen la teoria que els avions llencen productes químics per modificar el temps artificialment. En aquest cas, parlen de chemtrails (abreviatura de les paraules "chemical" i "trail", és a dir, rastre o esteles químiques en anglès) i, segons aquesta teoria que no té cap fonament científic, entre altres coses, impedeixen que plogui.

30ºC a l'interior del país

El canvi de temps arribarà després d'un dimecres i un dijous amb sol i molta calor a Catalunya. Aquest dimecres les temperatures màximes ja s'enfilaran fins els 26ºC a Lleida i atenció perquè dijous, puntualment, s'arribarà als 30ºC al Pla de Lleida i a les Terres de l'Ebre. A la costa les temperatures es quedaran força més frenades amb valors que no passaran dels 20 o 21ºC en tot el dia. Hi haurà algunes boires i capes de núvols baixos a primera línia de mar. Divendres arriba un petit canvi de temps amb xàfecs al Pirineu que només seran de neu a les cotes més altes. A la resta, tindrem el cel mig ennuvolat amb vent fort de ponent que farà pujar les temperatures a la costa de Barcelona i Tarragona. En canvi, baixaran les temperatures a l'interior i, sobretot, al Pirineu on, a última hora, podria nevar per damunt dels 1.700 o 1.800 metres.

Quin temps farà el cap de setmana?

El cap de setmana arrencarà amb ruixats i tempestes a les comarques de Barcelona i Girona. Nevarà al Pirineu per damunt dels 1.500 metres i les temperatures seran força més baixes amb tramuntana i mestral. Ambient més assolellat però ventós al Pla de Lleida i a les Terres de l'Ebre. Diumenge nevarà amb ganes al Pirineu per damunt dels 1.200 metres amb un ambient clarament més fred i, per tant, més normal per l'època de l'any. Farà sol a gran part de Catalunya amb fortes ratxes de tramuntana i mestral. Nuvolades a Barcelona i a Girona que, de manera molt aïllada, podrien deixar alguna gotellada de curta durada.

Setmana Santa amb poca pluja i més càlida?

La Setmana Santa es presenta més estable del que és habitual amb força dies de sol a tot Catalunya. En general i segons les previsions a llarg termini, tindrem pocs dies de pluja i les temperatures seran superiors a les que tocarien en aquesta època de l'any. Els últims mapes del temps només donen pluges, tempestes, neu al Pirineu i una baixada de les temperatures a Catalunya de cara al diumenge, 9 d'abril, vigília del Dia de la Mona. La cota de neu rondarà els 1.200 metres. Si teniu previst viatjar per Espanya sapigueu que, el Dijous Sant, podria ploure a Andalusia Occidental, Extremadura i zones pròximes. ElNacional.cat actualitzarà puntualment la previsió del temps per als propers dies i, sobretot, per les vacances de Setmana Santa.

Pluja diumenge, 9 d'abril a la tarda vespre GFS Wetterzentrale
La Setmana Santa podria acabar amb pluges, tempestes, neu al Pirineu i una forta baixada de les temperatures a Catalunya / GFS Wetterzentrale