Les aurores boreals del passat cap de setmana donaran pas als arcs de Sant Martí després de les tempestes i ruixats dels pròxims dies. Encetem un període inestable que s'allargarà gairebé tota la setmana amb xàfecs i tempestes cada dia en alguna zona o altre de Catalunya: bones notícies per les reserves dels embassaments. La responsable és una borrasca activa que s'ha despenjat a les illes Britàniques i que quedarà encaixonada entre l'oest de França i el golf de Biscaia. Catalunya quedarà a la part davantera i més inestable de la pertorbació amb un flux de vents humits que entraran en joc amb l'aire fred en altura. Temps primaveral que farà un homenatge al conegut refrany: "pel maig, cada dia un raig." T'ho expliquem fil per randa en el següent vídeo:

 

Dimarts plujós i de paraigua

Dimarts podria ser el dia més inestable i complicat de la setmana amb el clímax d'inestabilitat. Un front es reactivarà davant la costa de Catalunya i escombrarà el territori entre el matí i l'hora de dinar. Cel tapat i tongada de pluges a primera hora a les comarques de Lleida i l'interior de Tarragona que bascularan amb el pas del matí cap a les de Barcelona i Girona. Les Terres de l'Ebre podrien quedar una mica al marge i el gruix de precipitació s'espera a la meitat nord de Catalunya i les capçaleres amb valors de 20 a 40 litres. Obertura de clarianes a primera hora de la tarda d'oest cap a est, ara bé, també s'aniran formant ruixats desorganitzats entre el vespre i la nit. Vent moderat de l'est a nord-est i temperatura que baixarà notablement. Gran refrescada primaveral i caiguda de la cota de neu fins als 1.800 metres amb nevades al Pirineu.

Tempestes, calamarsades i fresca

Les pluges de dimarts seran només el principi d'un període inestable. Dimecres i dijous amb força disbauxa de ruixats i tempestes. Es formaran a partir de mig matí a qualsevol lloc, sobretot a les Terres de l'Ebre, el prelitoral i també cap a punts de l'interior i el Pirineu. Precipitacions de distribució irregular, de curta durada, amb calamarsades locals i menys probables a la costa i Ponent: no es tractarà de cap gran temporal. La temperatura es mantindrà frenada amb fresca per les dates i registres inferiors a la mitjana climàtica, millor vestiu-vos amb roba d'entretemps! Divendres i dissabte, els ruixats seran menys extensos i freqüents, però encara podrien descarregar al Pirineu i les comarques de Girona. Tot apunta que el pròxim cap de setmana continuarem parlant de xàfecs i tempestes amb temperatures agradables o de primavera.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.