La situació es complica: el nou patró de circulació atmosfèrica provoca que la temperatura s'elevi amb ganes el primer dia del cap de setmana. La situació és alarmant: el termòmetre pujarà més de 40ºC al Pla de Lleida, Terres de l'Ebre i punts de Girona. Calor sufocant, que sumada a l'extrema sequera, posa en risc les zones forestals més àrides i vulnerables. La baixa humitat i l'amenaça de tempestes seques per aquestes jornades eleven el perill, i el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals ja ha pres mesures. T'expliquem tots els detalls de la informació de la previsió meteorològica per aquest cap de setmana en el següent vídeo:

 

🌦️ Quin temps farà el 15 d'agost? La previsió per al festiu de la Mare de Déu d'Agost

Alerta extrema a partir de les properes hores

Dissabte i diumenge, jornades d'alerta màxima per dos episodis: calor intensa i incendis forestals. Un n'accentua l'altre: la calorada esperada per dissabte provoca que la perillositat per incendi sigui més alta. El cap de setmana comença amb temperatures excepcionalment altes: ambient quasi insuportable a punts de Lleida, Tortosa i nord-est de Catalunya gràcies a l'entrada de vent de ponent, sec i reescalfat. La humitat serà molt baixa, la temperatura, elevadíssima. El resultat: restriccions a molts massissos i alertes per part de Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Dissabte, el risc d'incendi forestal és molt elevat, així que el cos d’agents rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i es tancarà l’accés a 8 massissos: Montsant, Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix. Les zones amb més perill d'incendi són zones turístiques, així que Protecció Civil demana col·laboració per part de la ciutadania.

Fins quan dura aquesta situació d'alerta?

Aquest episodi tan alarmant tindrà el seu pic dissabte, amb temperatures extraordinàriament altes, i s'allargarà fins diumenge. El 90% dels incendis són causats per l'activitat humana i s'ha de tenir en compte que estem a les portes d'un cap de setmana llarg, tota precaució és poca. Diumenge, amb l'ambient serà més fresc, tot i que el risc de tempesta seca entre la matinada de dissabte a diumenge, fa que l'episodi d'alerta s'allargui. A poc a poc, la temperatura anirà baixant a valors més normals per l'agost, mentre que els esperats ruixats poden fer augmentar la humitat. Dilluns, la situació serà més tranquil·la, tot i que tornaran a aparèixer tempestes de tarda i poden ser localment molt fortes i perilloses.  

Desitjos a comptagotes

Per contrapartida, aquest cap de setmana també tenim un esdeveniment més romàntic: les llàgrimes de Sant Llorenç. Entre els dies 11 i 13 es podrà veure una de les pluges d'estels més intenses que existeixen.

💫 On veure les llàgrimes de Sant Llorenç 2022? Així podràs gaudir dels Perseids

Aquest any, però, no serà el millor per a l'observació, hi ha lluna plena. Es podran veure els estels fugaços més brillants, tot i que en realitat cauran més de 60 meteors per hora. On mirar per poder veure els Perseids? D'esquena a la Lluna, direcció nord-est. Per cert, no dubteu en demanar més pluja per cada estel fugaç que veieu.