El pont de la Puríssima ha quedat passat per aigua, i la història no acaba aquí: tornarà la pluja i la neu més aviat del que molts voldrien i l'operació tornada quedarà en remull en alguns municipis. Però el més perillós serà el fred. La temperatura tornarà a baixar molt i deixarà glaçada quasi tot Catalunya, amb el perill que comporta a les carreteres i conreus. Els termòmetres baixaran dels -2 °C a molts punts de l'interior, però a la costa el fred també es notarà amb ganes a primera hora del matí. La pluja anirà arribant de forma intermitent i no a tot arreu. Vols saber on plourà els pròxims dies? T'ho revelem en aquest vídeo de la previsió del temps per aquest cap de setmana, i t'expliquem quant baixaran les temperatures i quin serà el moment més fred del final d'aquest pont:

 

Fronts amb pluja i neu intermitent aquest cap de setmana: l'última lluna plena del 2022, tapada i amb més fred

La temperatura cau en picat

Tot i que aquest cap de setmana anirà plovent, el gran protagonista serà el fred. El canvi de temperatura es farà notar amb molta força i els termòmetres començaran a baixar sense fre. Divendres, a l'espera del gran descens dels termòmetres, ha sigut un dia fins i tot més càlid del normal: a primera hora els termòmetres han pujat als 8 °C a Lleida, 11,7 °C a Barcelona i 12 °C a l'Empordà, en general, dos graus més que dijous. Al migdia, fins i tot s'han superat els 20 °C a Mont-roig del Camp, Girona, el Prat de Llobregat i Barcelona. Res a veure amb el que vindrà aquest cap de setmana. Dissabte a primera hora, l'ambient encara serà més càlid del que tocaria i es mesuraran 8 °C a Lleida, 7 °C a Solsona, 12 °C a Mataró o, 1 °C al Pont de Suert o 5 °C a Ripoll. Però creuarà una massa d'aire més fred en altura, un tàlveg, que farà que la temperatura caigui en picat la mitjanit de dissabte. Glaçades molt extenses i intenses diumenge de matinada, amb temperatures per sota dels zero graus a Vic, Berga, Tàrrega, la Seu d'Urgell, Ripoll i Sort. Al Pirineu, baixaran fins als -9 °C a Vielha, -11 °C a Espot, i -7 °C a Puigcerdà. Fred de ple hivern que segons la nostra zona climàtica, encara no tocaria.

Tornen el gebre i les glaçades matinals  el fred serà l'amo i senyor a partir de diumenge / Foto: Twitter @Zohran_76 - Ermita Volcà de Santa Margarida
Tornen el gebre i les glaçades matinals: el fred serà l'amo i senyor a partir de diumenge / Foto: Twitter @Zohran_76 - Ermita Volcà de Santa Margarida

Aquestes primeres glaçades afectaren sobretot als agricultors de l'interior i als seus conreus. Han de prendre mesures perquè les collites no es facin malbé. De moment, molts d'ells ja estan recollint tot el que poden per evitar que les glaçades ho malmetin. Durarà poc: a partir de dilluns tornarà a pujar la temperatura i els termòmetres tornaran a quedar-se per sobre de la mitjana.

Més pluja i neu aquest cap de setmana

Els últims dies del pont de la Puríssima també quedaran passats per aigua. Divendres a última hora, la pluja tornarà a arribar per Ponent i deixarà entre 10 i 15 cm de neu al Pirineu de Lleida. Els ruixats aniran avançant cap a l'est, en direcció a Girona, i de bon matí, encara cauran algunes gotes entre Granollers, Mataró, Blanes i Barcelona. Com a molt, 10 litres per metre quadrat i després, més sol. El cap de setmana serà tranquil, fred i ennuvolat, dissabte a la tarda serà un bon dia per estar a l'aire lliure, però amb abrics: els termòmetres aniran baixant en picat a mesura que s'apropi la nit. Diumenge a la tarda, l'operació retorn es pot veure compromesa al sud de Tarragona: allà tornarà a ploure, però seran pocs litres. L'aigua arribarà a partir del migdia a l'Ampolla i sud del Delta de l'Ebre i vindrà de la mà de boires que també afectarà Girona. Molta precaució a zones com Mora d'Ebre i Sant Celoni per la mala visibilitat a la carretera. Els mantindrem informats si hi ha canvis respecte a la previsió del temps per aquest cap de setmana a ElNacional.cat.

Compte amb les boires diumenge a la carretera! La mala visibilitat pot provocar molts accidents / PIXABAY
Compte amb les boires diumenge a la carretera! La mala visibilitat pot provocar molts accidents / PIXABAY