Després de les pluges de la matinada de divendres que han deixat registres de 2 a 10 litres mal repartits a les comarques de Barcelona i Tarragona, el cap de setmana tornarà el temps inestable i aquesta vegada serà de primera categoria tant per extensió com per la riquesa de fenòmens meteorològics, pareu atenció al vídeo que hi ha molta matèria per comentar! Dissabte arrencarà un front atlàntic actiu per l'oest de la Península que arribarà a Catalunya a partir de la tarda. Aquest sistema frontal serà el responsable d'obrir la porta a una borrasca polar que s'aprofundirà al damunt de Catalunya. Venen dies de pluges, xàfecs, calamarsades, ventades i nevades importants, també fora del Pirineu. T'ho expliquem a continuació:

 

Arriben pluges: on i quan cal agafar el paraigua?

La previsió del temps anuncia un cap de setmana molt inestable. Dissabte al matí encara farà sol a les comarques de Girona amb un ambient suau pels vents de garbí temperats. El cel s'anirà tapant d'oest a est a partir del migdia i anirà nevant al vessant sud del Pirineu gairebé tot el dia. A la tarda arribarà el front amb pluges organitzades que escombraran el territori durant la nit de dijous a divendres, agafeu el paraigua si sortiu! Les precipitacions es reactivaran la matinada i el matí de diumenge a les comarques de Barcelona i Girona en forma de xàfecs postfrontals. Atenció perquè la temperatura caurà en picat i la cota de neu es desplomarà fins als 500 metres o localment per sota. Per tant, matinada de diumenge amb nevades a cotes baixes fora del Pirineu i enfarinades a les comarques d'Osona, el Moianès, el Ripollès o el Berguedà. Possibilitat de neu granulada o fins i tot d'alguna calamarsada forta. Diumenge a mig matí s'obriran clarianes per l'oest i el sud per l'entrada del vent de mestral que tornarà a ser molt fort amb ràfegues violentes superiors als 100 km/h, paciència els de les Terres de l'Ebre i el camp de Tarragona! A la tarda es podria formar algun ruixat al nord-est, però aquesta vegada seria més aïllat i desorganitzat. Ambient fred de ple hivern, abrigueu-vos bé.

Restes d'inestabilitat i brots verds a l'horitzó

Primer tram de setmana relativament tranquil en espera d'un cap de setmana que podria venir marcat per noves borrasques amb pluges abundants, encara s'ha de concretar perquè faltes molts dies. Dilluns creuarà un tercer front més esquifit. Sol al matí, núvols a la tarda i ruixats al quadrant nord-oest, especialment al Pirineu. La temperatura tocarà fons el matí de dilluns amb gelades extenses a l'interior com feia dies que no teníem. Dimarts amb moltes estones de sol i ventades de mestral a Lleida i Tarragona, mentre que es podria formar algun xàfec entre les comarques del nord de Barcelona i sud de Girona. La temperatura es recuperarà una mica i el fred serà moderat o de finals d'hivern. Dimecres i dijous de treva a les portes d'una possible ploguda general i generosa que arribaria divendres o el cap de setmana, ho anirem confirmant i afinant.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.