Ja tenim aquí el primer episodi de tempestes organitzades del maig per l'aproximació d'un front atlàntic que escombrarà Catalunya i obrirà la porta a una borrasca fins dimarts. La presència d'aire fred en altura serà una màquina de fabricar potents nuvolades que descarregaran xàfecs forts i calamarsades. Tenim tots els ingredients per viure una bona tongada de tempestes: aire fred en altura, escalfor en superfície, cisalla de vents en capes atmosfèriques i una injecció d'humitat per vents marítims que alimentarà els castells de núvols. Ara bé, per fenòmens extrems i pedregades millor observar els de Texas, als Estats Units. A Catalunya que no facin mal!

 

 

Festival de llamps, trons i arcs de sant Martí

La previsió del temps per dilluns anuncia un inici de setmana amb força enrenou. De matinada ja haurà creuat una línia de ruixats que remullarà el territori. Treva al matí amb estones de sol, no us en refieu, ja que escalfaran la superfície i donaran combustible a les nuvolades de tarda. A partir del migdia es formaran xàfecs com bolets a qualsevol punt de Catalunya. Tarda de tempestes amb llamps, trons i arcs de sant Martí, més organitzades entre les comarques del Berguedà, Osona, el Moianès, el Gironès, la Selva i el Vallès Oriental i una mica inconnexes o disperses cap a l'interior de Lleida i la Catalunya Central. Les precipitacions seran de distribució irregular, però podrien anar acompanyades de calamarsa o pluja torrencial, aneu amb precaució per les carreteres i amb les crescudes dels rius! Els ruixats seran menys freqüents a la costa, però també podrien arribar-hi. Vent moderat de l'est a sud-est i temperatura que baixarà lleugerament. Ambient primaveral amb molta suavitat o fresca a on plogui.

Traca final abans de l'anticicló

Dimarts serà l'últim dia de temps inestable perquè la borrasca del dia anterior encara farà el ronso pel golf de Lleó francès. Ruixats i tempestes restringits a la meitat est de Catalunya, preferentment entre les comarques de Girona i Barcelona, el gruix del riu Besòs cap amunt, però també es podria formar algun xàfec aïllat entre el Penedès i el Baix Llobregat. Més clarianes amb mestral a les comarques de Lleida i Tarragona i nevada per damunt dels 1.800 metres a la cara nord del Pirineu. Tramuntana a l'Empordà fins dimecres a la tarda. La temperatura quedarà frenada amb un ambient agradable. A partir de dimecres tornarà l'anticicló i millorarà el temps. Segon tram de setmana estable amb sol, nuvolades en punts de muntanya i el Pirineu i temperatura en augment. Dissabte podrien tornar els ruixats al Pirineu.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.