'La bèstia de l'est' pot afectar de ple Catalunya amb fred siberià i gelades extremes. La formació d'un anticicló molt potent a Rússia provocarà l'arribada d'una fortíssima onada de fred siberià a tot el continent europeu. A aquest anticicló ja se l'anomena 'la bèstia de l'est' perquè seria el culpable d'un episodi de fred excepcional a tot Europa. Quan arribarà 'la bèstia de l'est' a Catalunya? Quin temps farà aquest cap de setmana i pel pont de la Puríssima? T'ho expliquem en aquest vídeo:

 

Què és 'la bèstia de l'est' i per què és tan perillosa?

El potent anticicló que es podria formar just a sobre de Sibèria i de Rússia central podria durar molts dies. A més, aquest any, a Sibèria hi ha molta neu acumulada en superfície cosa que provocaria que l'aire es refredés molt més del que és habitual. Si l'anticicló s'expandeix cap a Escandinàvia provocaria una potent entrada de vent siberià (de component nord-est) i, si això acaba passant, ens pelarem de fred com poques vegades. La brutal fredorada podria atacar de ple Catalunya durant el pont de la Puríssima, és a dir que el mes de desembre podria arribar més congelat que mai.

Quin temps farà aquest cap de setmana?

Aquest cap de setmana es presenta assolellat a tot Catalunya però alerta perquè les boires guanyaran protagonisme a l'interior del país. Les nits seran fredes amb mínimes sota zero al Pirineu, d'entre 0 i 5ºC a l'interior i d'entre 8 i 12ºC a la costa. En canvi, les temperatures diürnes seran una mica més altes amb un ambient molt agradable que ens portarà màximes de 20ºC a la costa, coincidint amb el primer diumenge de comerços oberts. La tramuntana presentarà ratxes moderades al nord de la Costa Brava però desapareixerà a mesura que avanci el cap de setmana. 

Nevada al Pallars Sobirà Foto Ramon Baylina
Una onada de fred siberià podria afectar Catalunya d'aquí a pocs dies / Foto: Ramon Baylina

Pluges, tempestes, fred, vent i neu a la vista!

Dilluns al matí un canvi sobtat de temps deixarà pluges i tempestes a tot Catalunya. No descartem alguna pedregada. Nevarà al Pirineu, sobretot a la cara nord, per damunt dels 1.200 metres. Les pluges i tempestes poden ser fortes però duraran poca estona i, dilluns a la tarda, farà sol a moltes comarques. Ara bé, alerta perquè la tramuntana i el mestral presentaran ratxes molt fortes i les temperatures cauran en picat. De cop i volta, aquest dilluns, els termòmetres marcaran valors vuit o deu graus més baixos que els del cap de setmana. Això, juntament amb el fort vent, provocarà una sensació de fred molt acusada. Dimarts farà sol excepte a la cara nord del Pirineu on encara estarà molt ennuvolat amb nevades més dèbils per damunt dels 1.000 metres. El vent encara presentarà ratxes moderades però anirà afluixant amb el pas de les hores. Dimecres, dijous i divendres, farà sol excepte en planes interiors on s'hi posarà la boira. De nit, continuarà fent molt de fred però, durant el dia, les màximes pujaran una mica excepte a les zones amb boira on, lògicament, baixaran.

Quin temps farà pel pont de la Puríssima?

Els primers dies del mes de desembre i, per tant, el pont de la Puríssima, ens podria portar un fred excepcional provocat per 'la bèstia de l'est'. Si això acaba passant, la patacada de les temperatures podria ser històrica. Alguns models meteorològics anuncien un temps molt inestable i canviant durant el llarg pont del desembre. ElNacional.cat estarà especialment pendent d'actualitzar la previsió del temps i més tenint en compte la possible arribada de 'la bèstia de l'est' que capgiraria el panorama meteorològic no només a Catalunya sinó a tot Europa.