Les condicions meteorològiques d'aquesta segona setmana de gener han fet que la Direcció General d'Agents Rurals activin el Pla Alfa amb risc d'incendi forestal fins a nivell 2 a moltes comarques catalanes. La falta de pluja és la responsable que el sòl tingui un dèficit hídric important i el risc d'incendi sigui alt. La sequera és extrema a Catalunya i molts municipis ja estan en situació d'alerta per la falta d'aigua. 

🆘 L'alerta per sequera a Catalunya, en vigor

Risc d'incendi forestal molt alt, tot i estar al gener

El Cos d'Agents Rurals ha activat aquest 9 de gener el Pla Alfa a Catalunya alertant de l'alt risc d'incendi a 14 comarques catalanes. Quasi tota la meitat sud de Catalunya i l'Alt Empordà està en situació de nivell 2 amb risc d'incendi forestal entre alt i molt alt. Es demana a la població molta precaució i evitar riscos. En aquests casos, es poden arribar a prohibir determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d'encendre foc, la realització d'activitats esportives, de treballs forestals o d'activitats agrícoles i l'ús de barbacoes en les àrees de lleure existents.

El risc d'incendi forestal és elevat a moltes comarques catalanes / Font: www.interior.gencat.cat
La setmana comença amb alt risc d'incendi forestal a moltes comarques catalanes / Font: www.interior.gencat.cat

Les comarques que es veuen afectades pel nivell 2 són: l'Alt Empordà, el Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Penedès, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat. Fins a 7 comarques es troben sota nivell 1: la Terra Alta, les Garrigues, l'Urgell, la Segarra, el Bages, el Vallès Occidental i el Barcelonès.

La meteorologia, en contra 

El perill per incendi forestal ha augmentat respecte als primers dies de gener a causa de les condicions meteorològiques. El mestral, vent més sec del nord-oest, està afectant amb força a la meitat sud de Catalunya. Aquest dilluns s'esperen cops que poden superar els 80 km/h a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp i l'Alt Penedès. A la zona de l'Alt Empordà els cops més forts arriben del nord-oest, també molt secs. La suma d'aquest vent sense humitat i la falta d'aigua del sòl fa augmentar el risc d'incendi i és la resposta al per què s'ha activat aquest pla al mes de gener.

Els cops de vent per sobre dels 80 km/h poden impedir caminar amb normalitat / Font: Windy
Els cops de vent per sobre dels 80 km/h poden impedir caminar amb normalitat / Font: Windy

Dimarts, la intensitat del vent anirà disminuint, però encara hi hauran ventades molt fortes a la Costa Daurada les primeres hores del dia, en especial a les platges entre Cambrils i l'Ametlla de Mar.