Un dels molts avantatges que té el fet que pràcticament tots fem servir internet freqüentment és l'aparició de serveis a la xarxa que abans tenien lloc només al món físic i, per tant, no eren de fàcil accés.

Quan arriba el moment d'anar-se'n de vacances, les opcions són múltiples. Destinacions llunyanes, pròximes, lloguer d'apartaments o cases, estades en propietats d'un mateix, viatges en autocaravana, en hotels, albergs, bivac a la naturalesa... Les possibilitats són tantes que enumerar-les totes seria impossible.

Però una de les modalitats per passar les vacances que més augment està tenint durant aquests últims anys, i que està molt arrelada en alguns països, i és la de l'intercanvi d'habitatge.

Els seus partidaris estimen que l'estalvi econòmic que produeix decantar-se per aquesta modalitat de l'intercanvi ronda el 60% respecte d'unes vacances enteses com a convencionals. Una xifra gens menyspreable i que, encara que no és l'únic aspecte que anima els seus nous usuaris, crida l'atenció sobretot a les famílies de diversos membres.

Amb diferència, la major part de la tasca de l'intercanvi d'habitatge passa a través de dos webs de la mateixa empresa. Són GuesttoGuest i IntercambioCasas. Dos tipus d'intercanvi que ofereixen propostes diferents, cada una d'aquestes enfocada a usuaris amb estils diferents.

GesttoGuest

Per poder aprofitar-te dels serveis d'aquest web no és necessari que a l'hora d'ocupar un habitatge durant el temps que sigui, tu també et vegis obligat a cedir la teva en aquest mateix intercanvi de manera recíproca. El sistema funciona segons una sèrie de punts anomenats GuestPoints amb els quals es valoren els diferents habitatges que són al mercat del web. Aquests punts són el resultat de la ubicació de la casa, el nombre de llits de què disposi, la mida i variables per l'estil.

No es dona, per tant, intercanvi de diners reals sinó generació o despesa de punts en funció de si ets el propietari o el llogater en cada operació. D'aquesta forma, el que aconsegueixi els punts perquè ha deixat casa seva, només podrà aprofitar-los quan vagi a la casa d'una altra persona de la xarxa en qualitat d'inquilí.

La inscripció al sistema és gratuïta, hi ha gairebé mig milió de cases a escollir en 90 països del món i l'única despesa per a qui reserva una estada té a veure amb les despeses derivades de la contractació d'una assegurança i el dipòsit d'una fiança. L'empresa només es queda amb un 3,5% de la fiança com a tarifa de gestió. Una quantitat que se sol aproximar als 40 euros.

Finalment s'ha de dir que malgrat que no és necessari que l'intercanvi dels habitatges sigui recíproc, les estadístiques de GuesttoGuest revelen que al voltant d'una de cada cinc vegades sí que ho és.

IntercambioCasas

Aquesta altra modalitat difereix bastant de l'anterior i es basa més en la confiança, la implicació i l'ús més freqüent dels usuaris que conformen la plataforma. Present a més de 130 països, disposa d'un catàleg de prop de 70.000 habitatges i els seus membres paguen un fix de 130 euros anuals per pertànyer a IntercambioCasas.

Més que usuaris d'una plataforma, als seus membres els agrada sentir-se part d'un club on la confiança es nota gairebé en cada detall. Abunda l'intercanvi recíproc i els qui deixen la casa a cap altre membre no és estrany que també els cedeixin l'ús del cotxe o fins i tot els omplin el rebost o la nevera del seu menjar preferit.

La mesura d'intercanvi en aquest cas no són els GuestPoints sinó els Globus. Cada estada proporciona un Globus a l'amfitrió independentment dels detalls o la ubicació del seu habitatge. IntercambioCasas no cerca que s'ajustin equivalències precises entre els usos dels seus membres sinó que puguin gaudir d'experiències en les quals se sentin a gust. Així, vint dies en una casa de la costa californiana o tres nits a Barcelona estan, en ambdós casos, valorats amb un Globus.

Tant en el cas de GesttoGuest com en el IntercambioCasas, el creixement en el nombre d'usuaris a Europa està sent espectacular en els últims anys i s'està convertint en una alternativa molt més econòmica i de gran satisfacció per intercanviar habitatge en qualsevol data i lloc del planeta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat