La gamificació s'ha utilitzat de manera intensa en entorns empresarials i universitaris com a eina d'aprenentatge, però el seu ús en Primària i Secundària, probablement perquè no es disposa de docents formats en la matèria és menor. A Castella i Lleó, tanmateix, semblen decidits a canviar això: des de l'any passat, desenvolupen a les seves escoles un programa educatiu per fomentar el talent digital que té al joc Minecraft com a protagonista.
Pensament computacional
Amb la iniciativa, es pretén que el procés d'aprenentatge sigui més amè, s'intenta reforçar l'alfabetització digital dels joves i es vol, també, fomentar el pensament computacional. Per descomptat, la iniciativa contempla també sessions de formació per al professorat per capacitar-lo i aconseguir que aconsegueixi obtenir el "màxim benefici" de les metodologies d'aprenentatge basades en jocs, que és així com hauríem de denominar sempre que comunament coneixem com a gamificació. Per aconseguir tot això, han escollit un joc molt conegut, el Minecraft, però la versió que s'utilitza no és la mateixa que la que coneixem tots: es tracta de la Minecraft Education Edition.
Què es fa exactament?
Els estudiants que participen en el programa han de completar diferents desafiaments pràctics i lògics emmarcats en una aventura en la qual se'ls encomana la missió de recuperar una sèrie de monuments i llocs representatius de la regió que han estat robats i traslladats a altres llocs. Per recuperar-los, per descomptat, els alumnes han de solucionar problemes i evidenciar els seus coneixements de diverses matèries incloses en el programa lectiu del curs.
Amb la iniciativa, es reforça del coneixement de la mateixa regió, el pensament crític i la capacitat de resolució de problemes. Per desenvolupar en els alumnes el pensament computacional se'ls ha fet aprendre a programar gràcies a un sistema de programació per blocs. Així, i com explica el director general de Centres i Infraestructures de la Conselleria d'Educació de Castella i Lleó José Miguel Sáez, Minecraft introdueix de manera motivadora "continguts transversals" i "enriqueix el procés d'ensenyament i aprenentatge". Per si mateix, la idea és semblant a la d'un antic joc localitzable encara als webs d'Abandonware que es deia On és Carmen Sandiego? i convidava no a recuperar monuments castellanolleonesos robats, però sí monuments i joies del patrimoni mundial.