Què es fa amb el vi que sobra i que, si arriba al mercat, podria pressionar els preus a la baixa? De vegades, importar-lo a França per a manejos il·legals i, en altres ocasions, destil·lar-lo després d'activar-se mecanismes europeus que permeten eliminar així els excedents i mantenir el preu del vi en llindars dignes. Aquest any, per decisió de la Comissió Europea adoptada aquest 23 de juny, es farà el segon.

Fins a mitjans d'octubre
Fins al proper 15 d'octubre, els productors de vi de la UE poden recórrer a la destil·lació de crisi, que converteix el vi en alcohol destinat a finalitats no alimentàries per a, explica la mateixa UE, "evitar distorsions de la competència". L'esmentada mesura s'aplica a tipus de vi i a regions en les quals es detecten desequilibris com|com a augments substancials d'existències o disminucions de vendes i preus. Per cada litre de vi destil·lat, els productors reben una compensació financera que es calcula a partir de preus de mercat recents.
Mecanisme
Des d'ara, els diferents estats membres han de notificar a la Comissió Europea els criteris amb què pretenen aplicar la destil·lació de crisi i informar també de si poden complementar amb fons propis els diners que la UE destina aquest programa. A Espanya, la mesura es pretén aplicar a Catalunya, Extremadura, La Rioja i el País Basc. En el primer dels quatre territoris, es pretenen destil·lar 1,6 milions de litres; a Extremadura, 4,3 milions; a La Rioja 40 milions i al País Basc, 7,86 milions. Cada litre de vi que es destina a destil·lació de crisi se sol pagar a entre 0,9 i 1,2 euros depenent del territori.