L'Atlàntida, la ciutat mitològica en la qual es diu que els éssers humans havien aconseguit grans avenços però que l'oceà va acabar per enfonsar-la; torna a ser tema de conversa a causa d'una recent troballa en el fons de l'oceà.

El descobriment de l'equip internacional

Un grup de científics internacionals que és liderat per la Universitat de Granada han trobat evidències de diversos microcontinents que van existir fa uns 200 i 3.200 milions d'anys.

Aquests es troben submergits en el fons de l'oceà l'Atlàntic Central i podrien ser les antigues illes de què parlava Plató fa uns 2.300 anys.

Aquesta informació la van obtenir a causa que van estudiar roques oceàniques dragades per vaixells del fons de l'atlàntic central amb edats menors als 2 o 3 milions d'anys.

En aquestes roques van trobar zircons, uns minerals que són extremadament resistents i que són més antics (entre uns 200 i 3.200 milions d'anys), que provenien d'illes ara submergides.

Les troballes s'han fet als voltants de la dorsal Centre-Atlàntic, la qual és la gran serralada muntanyosa que és l'espina dorsal de l'oceà.

Una ubicació bastant lluny dels llocs on abans s'ha fet la recerca de l'Atlàntida, que en general sol ser a prop de l'illa grega de Santorini. Que va ser destruïda fa uns 3.600 anys per una erupció volcànica.

Santorini
Santorini

El trobar el mineral zircó és de molta ajuda, ja que aquests es poden considerar com una càpsula de temps. Aquests contenen la informació de la composició isotòpica dels elements que el formen.

Per això els zircons antics trobats contenen una composició isotòpica clarament continental.

Que els investigadors creuen que van ser extrets d'una escorça continental que s'estava fragmentant en ser envaïda per magmes que produeixen l'escorça oceànica.

Així mateix afirmen els científics de la universitat de Granada que aquest desmembrament del continent es va produir fa uns 600.000 anys, però no descarten que hagi passat en edats més joves.

Per això parlen sobre la possibilitat que hagi existit diversos microcontinents poblats per homínids. Això tenint en compte que l'Homo ancestor passejava per Europa fa uns 900.000 anys.