L'ambre i, més en concret, els blocs antics d'aquest material que es preserven, no deixa de portar-nos sorpreses: aquest estiu, i en una peça procedent de l'Àfrica, científics de les universitats de Jema, Rennes i Gdansk han localitzat una espècie de formiga desconeguda fins a la data en el que constitueix una fita de la paleozoologia.

nova espècie de formiga
nova espècie de formiga

Al costat d'altres animals

La formiga, batejada com a Desyopone Hereon, és un homenatge a l'eina gràcies a la qual s'hi ha localitzat: la font de Rajos X del Sincrotró d'Electrons Alemany (DESY), localitzat a Hamburg. Al bloc d'ambre estudiat, apareixien restes d'uns altres 13 animals individuals, però la formiga era l'única que no pertanyia a cap espècie coneguda. La resta de fòssils, lamentablement, no van permetre realitzar nous descobriments, però van ser fonamentals per contextualitzar la troballa de l'equip internacional de científics encarregat de l'estudi.

Miocè primerenc

El bloc d'ambre estudiat data del Miocè primerenc i té entre 16 i 23 milions d'anys. La datació ha estat possible gràcies a la identificació de la resta de fòssils, espores i animals tancats al bloc. Alhora, s'han analitzat altres espècies de formiga conegudes, algunes del present, per identificar les característiques comunes amb la nova espècie descoberta.