L'Ajuntament de Terol i el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó uneixen forces per optimitzar la gestió dels sistemes de reg de zones verdes urbanes mitjançant un acord que es formalitzarà en el Ple Municipal d'aquest mes de juliol. L'objectiu d'aquest acord és la realització d'una investigació que estudiarà la metodologia de reg en algunes zones verdes i realitzarà un diagnòstic a fi d'analitzar la seva eficàcia i eficiència, a més de definir estratègies per a la reutilització de l'aigua de reg o reservoris locals i dissenyar un entorn digital d'emmagatzemament i maneig de la informació que es generi.

Més eficiència
Així i de la mà de la investigadora Raquel Salvador, el CITA|CITACIÓ proporcionarà eines digitals que permetran diagnosticar la qualitat i eficiència del reg a dos parcs turolenses: el de Los Fueros i el del Polígon Sud. En ambdós, es col·locaran sensors i l'experiència s'utilitzarà, expliquen des del consistori turolense, "com a pilot per a la implantació del programari de suport a la gestió del reg en zones verdes.
Què està previst?
Entre les actuacions previstes es troba la determinació de la uniformitat del reg en zones verdes urbanes a través del programari de simulació de reg per aspersió, tasca que es durà a terme al Parc de Los Fueros.. El CITA realitzarà un informe sobre les possibles millores a aplicar a la zona d'estudi per augmentar la qualitat del reg amb el mínim cost possible que serà proporcionat a l'Ajuntament per al seu coneixement i que pugui, si ho considera oportú, realitzar les millores proposades. Una altra de les actuacions es refereix a la sensorització de les zones verdes, que es realitzarà al parc del Polígon Sud i en altres localitzacions que es considerin interessants per a la comparació de les dades obtingudes.
El CITA realitzarà un estudi previ per seleccionar els sensors més adequats a fi de conèixer l'estat hídric i general tant d'espècies llenyoses com en zones de gespa. Finalment, pel que fa a quantificar i definir possibles estratègies per a la reutilització de l'aigua de reg o reservoris locals, es definiran conjuntament amb l'Ajuntament les tasques a desenvolupar per a l'avaluació dels possibles usos de l'aigua de vessament de la zona dels pendents, així com un petit estudi sobre l'erosió del terra produïda per la pluja en aquesta zona. Els resultats s'espera s'obtinguin en dos anys i es tracta d'una experiència pionera a l'Aragó i en ciutats de la mida de Terol.