Es pot tecnificar encara més la investigació policial, especialment dins dels àmbits balístics i forenses? La Direcció General de la Policia (DGP) considera que sí i aquest convenciment li fa activar una aposta decidida en les diferents disciplines de la Policia Científica i renovar de manera escalonada tots els seus equipaments. En el darrer any, ha dotat la Unitat de Balística i Traces Instrumentals de diversos equips tecnològics valorats en més d’un milió d’euros, que estan revolucionant la investigació criminal a Catalunya. I és que davant de l’actual paradigma criminal, la DGP i la Prefectura han establert la innovació i el desenvolupament com a una de les línies clau de l’estratègia policial forense en l’àmbit de la investigació criminal.

policia científica mossos d'esquadra (1)
 

Tecnologia

L’adquisició d’equipament tecnològic de darrera generació està millorant l’eficiència dels estudis forenses i la resolució de les investigacions criminals i ha convertit el Cos de Mossos d’Esquadra en un referent a nivell estatal i internacional en l’àmbit de les ciències forenses. La modernització de la Policia Científica s’emmarca en la línia estratègica 2024-2030 establerta per la Unió Europea en matèria de ciències forenses que apunta també a la introducció de la intel·ligència artificial. Aquesta transformació profunda en els equipaments i les tècniques d’estudi en l’àmbit balístic permeten incrementar el nivell de resolució d’investigacions vinculades amb el crim organitzat: des d’establir connexions entre fets ocorreguts en llocs i dies diferents; trobar impactes de trets sense plom; entrar en l’escena d’un crim des d’un ordinador per a reconstruir trajectòries balístiques; capturar un milió d’imatges per segon o resoldre crims a través de petjades.

Impacte en els estudis forenses

Durant el darrer any la Policia Científica ha realitzat més d’un miler d’estudis forenses vinculats a casos subjectes a investigacions corresponents als darrers anys on s’han utilitzat armes de foc (estudis d’armes de foc, municions, comparatius d’elements balístics, trajectòries, distància de tret, residu de tret, etc.). Els nous equipaments han permès optimitzar la feina al lloc dels fets, reduir el temps de resposta i, per tant, disposar d’informació concloent ja des del primer moment. En definitiva, augmentar l’eficàcia, minimitzar els possibles errors i fer un salt en qualitat, fiabilitat i rapidesa en els estudis forenses.

La feina que fan els agents de la Policia Científica en l’elaboració de dictàmens balístics és cabdal per a la resolució d’investigacions criminals. La Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals (UCBTI) és l’encarregada d’elaborar aquests estudis tècnics en les causes en què s’ha vist involucrada una arma de foc. També assumeix aquelles investigacions en què s’han d’utilitzar determinades tècniques d’anàlisi per estudiar traces instrumentals o diferents tipus de petjades i objectes.