El sector del boví lleter viu una crisi continuada des de fa dècades que arriba, fins i tot, a situar moltes explotacions per sota del llindar de rendibilitat, donat que no és infreqüent al sector haver de vendre la producció per sota del preu de cost. Per ajudar els ramaders, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat un mòdul dins l’aplicació Gestió telemàtica ramadera (GTR), que permet a les granges calcular el cost de real de producció de la seva llet.

 

Eina de negociació

L’eina, expliquen des de la Generalitat, neix “amb la voluntat d’impulsar un repartiment més equitatiu al llarg de la cadena, perquè aporta una fórmula que ofereix credibilitat i força de negociació al sector, alhora que permet a les explotacions tenir un major control del cost de producció i, d’aquesta manera, els permet optimitzar els beneficis en la producció”, indiquen. El Departament preveu continuar el projecte, acompanyant els productors de la resta de sectors, com el sector lleter de cabra, a establir fórmules consensuades per al càlcul dels seus costos de producció i facilitar així el compliment de la Llei 16/2021, de la cadena alimentària.

Xifres

Actualment hi ha, segons les dades actualitzades de juny de 2023, un total de 369 explotacions en actiu i 71.010 vaques reproductores. Pel que fa al preu mitjà percebut a Catalunya, el mes de juny de 2023 és de 587,40 €/1.000 litres. Des de 2021, el Departament d’Acció Climàtica ha efectuat una trentena d’inspeccions a operadors, entre distribuïdores i indústria del sector lleter i productes làctics, amb l’objectiu de garantir el compliment de la Llei de la cadena alimentària. D’aquests operadors, s’han pogut revisar un total de 88 relacions comercials, que engloben 238 factures que sumen un total 21 milions d’euros. El resultat d’aquestes inspeccions ha derivat en 11 infraccions detectades, de les quals 10 eren greus i una lleu. Les sancions que depenen de les competències del Departament han oscil·lat entre els 4.000 i els 34.000 euros.