Mals temps per als aficionats a la truita de xoriço i els ous ferrats amb pernil: el porcí i els ous estan en màxims històrics i res no permet intuir que els seus preus en origen (i en conseqüència els preus de venda al públic)  baixin els propers mesos

truita xoriço|pispa panoràmica
 

Garrins i porcs d'esquer, en màxims històrics

L'augment de la demanda xinesa, l'escassetat d'oferta a Espanya i la resta de la UE i el preu internacional dels cereals –bàsics per a l'elaboració de pinsos- han desencadenat una tempesta que no amainarà. Només durant la setmana del 13 de febrer, el preu del porc en origen va pujar un 3%. La pujada interanual assoleix ja el 64% i, per descomptat, afectarà, a més d'a la carn fresca de porc, als embotits i elaborats d'aquest animal. A la Xina ja han pres decisions: construeixen granges modernes i immenses per autoproveir-se però, a Europa, continuem esperant que s'escampi sense saber si això passarà. El garrí de 20 quilos, un segment del mercat en el qual la demanda supera l'oferta, pagar 100 euros per una peça es veu ja com a una cosa normal.

I els ous?

Amb la carn de porc pels núvols i el pernil, el xoriço i altres embotits a preus desenraonats que, en lloc de baixa, apujaran; els ous s'uneixen al sainet amb increments interanuals del 82% en els gramatges A, que estan ja a 2,03 euros la dotzena. Els ous més grans, de gramatge XL, estan a 2,85 euros a la Llotja de Tortosa i els de categoria L, a 2,64. A aquest pas, aquest plaer de déus que són uns ous ferrats amb xoriço o pernil seran, a més de plaer, veritable luxe. Caldrà fer el que diu Luis Planas: tenir paciència.