Ho diu l'Organització Mundial de la Salut: els productes carnis processats, són potencials carcinògens. Entre ells, convé recordar-ho, es troben productes que prenem per sans com els fiambres de gall dindi o porc que es fan passar per pernil cuit. El pernil serrà, que de moment no es pot adulterar, no té cap problema més que el d'engreixar-se si en menges massa.

301 Carn Freda de Sandvitx 2
 

Per què les carns freda són problemàtiques?

Doncs perquè quan se'n tracta, a diferència de la qual cosa succeeix amb el pernil serrà, sí que resulta fàcil combinar-los amb diversos productes que, encara que milloren el sabor i el color de les carns d'escassa qualitat amb què s'elaboren, tenen segons l'OMS relació directa amb alguns càncers com, per exemple, els de còlon i recte. Tant el que ens mengem pensant que és només pernil cuit o el que ingerim creient que és simple pit de gall dindi porten molts afegits que no són ni gall dindi ni porc. I encara que la carn (bona) de gall dindi i porc comporten beneficis per a la salut quan es consumeixen, les carns freda de gall dindi i porc no

gall dindi
 

Midons afegits, sucres, farines refinades i molt més

Confondre carn de gall dindi o pernil cuit amb carn freda és mala idea perquè aquest tipus de producte rarament conté percentatges de carn superiors al 50% i, per això, molts dietistes desaconsellen consumir-lo. Tenen alguna cosa de dolent? No, perquè com tot producte elaborat han passat múltiples controls, però no convé equivocar-se: si menges carns freda perquè t'agraden, formidable però, si ho fas pensant que cuides la teva salut, millor oblida-ho. Ja saps: o pit de gall dindi fresc, o pernil cuit del bo o, per descomptat, pernil serrà, que allà no es pot afegir gens.