La 28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23) arrenca aquesta setmana amb més de 400 activitats de divulgació científica gratuïtes que desplegaran al llarg de 36 comarques de tota Catalunya. Dins del programa hi tenen cabuda xerrades, visites guiades, rutes, exposicions, tallers i conferències. De la coordinació se n’encarrega la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el fil temàtic és la figura del bioquímic català Joan Oró. Enguany es commemora el centenari del seu naixement.

Institucions i entitats
La Setmana de la Ciència d’enguany mobilitza més d’un centenar d’institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i tecnologia a Catalunya, entre universitats, centres de recerca, grans infraestructures, acadèmies, escoles, associacions científiques, biblioteques i empreses. El seu objectiu és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves. S’adreça a tots el públics i l’assistència i participació a les activitats és totalment gratuïta. El programa està disponible al web www.setmanaciencia.cat.
Temàtiques
A banda de l’homenatge a Joan Oró, el programa de la SC’23 incorpora d’altres temàtiques complementàries, com ara el centenari de la visita a Barcelona del físic Albert Einstein; la figura de l’astrònoma i astrofísica angloamericana Cecilia Payne, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli; els 200 anys de la mort del metge anglès Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola; els 100 anys del descobriment de l’efecte Compton (canvi de longitud d’ona de la radiació electromagnètica d’alta energia en ser dispersada pels electrons) per part del físic nord-americà Arthur Compton; l’Any Internacional del Mill de Nacions Unides, o el centenari de la fundació de la l'Association Astronomique du Nord, impulsada el 1923 per Reysa Bernson, astrònoma i divulgadora científica francesa.