Pot ser que alguna vegada hagis deixat el mòbil desatès a la feina o en alguna reunió amb gent que no és de la teva confiança i hagis sospitat que han intentat entrar-hi. O potser no hi ha hagut res que hagi t'hagi fet aixecar sospites, però sí que s'ha produït algun intent d'intrusió al teu telèfon.

Si tens un mòbil Android, i vols saber quan algú intenta violar la teva privacitat en qualsevol moment, estàs d'enhorabona, perquè hi ha eines que et poden ajudar a saber si aquest fet tan reprovable s'està produint. Fins i tot, no només potssaber si estan provant de desbloquejar-te el telèfon sinó qui és la persona que ho està intentat. A continuació et presentem l'aplicació més ben valorada d'entre les que hi ha per a aquest propòsit per si t'animes a utilitzar-la per protegir millor la teva intimitat. Això sí, has de saber que és una app que no reconeix si han intentat desbloquejar-te el mòbil a través de l'empremta digital sinó si ho han fet mitjançant l'ús de contrasenya, PIN o patró.

Finalment, és important que sàpigues que aquest tipus d'aplicacions requereixen que s'estableixin com a administradores del dispositiu. Aquest és un permís especial d'Android que els permet monitorar els intents de bloqueig de pantalla. Quan l'hagis habilitat, Android mostrarà un missatge que dirà que permet a l'aplicació esborrar el teu dispositiu si han tingut lloc massa intents fallits de desbloqueig. Però no et preocupis, perquè és una advertència genèrica i això no passarà mai.

Lockwatch

És una petita aplicació –ocupa menys d'1 MB– que fa una foto a través de la càmera frontal del mòbil cada vegada que algú intenta desbloquejar el telèfon i no ho aconsegueix perquè introdueix un codi o un patró incorrectes. La foto obtinguda és enviada automàticament per correu electrònic a l'amo del mòbil juntament amb la ubicació en la qual s'ha produït en intent d'intrusió sense que el responsable de l'acció ho noti en cap moment. Gràcies a la localització que ofereix el correu, pot ser més senzill saber on es troba l'intrús, en el cas que no sàpigues on és el teu telèfon.

A més, com que l'aplicació no s'encén fins que el telèfon pateix l'intent fallit de desbloqueig, a penes consumeix bateria. És a dir, no opera en segon pla, només quan l'intrús es posa en acció.

Cada intent de desbloqueig fallit ha de constar d'almenys 4 números o punts units, en el cas que estigui bloquejat mitjançant un patró, perquè l'app ho consideri com a tal. El correu electrònic amb la foto i les dades serà enviat sempre que no es produeixi un desbloqueig correcte menys de deu segons després de l'intent fallit.

L'aplicació Lockwatch es pot descarregar des d'aquest enllaç.