Ni falta que els fa: encara que s'especula aquests dies amb la possibilitat que Rússia hagi recorregut al K-329 Belgorod, el seu gegantí submarí nuclear, per sabotejar el Nord Stream, el cert és que tenen moltes altres armes més manejables per perpetrar aquesta animalada i, també, moltes d'altres: tenen submarins capaços d'operar a profunditats extremes i disposen fins i tot de submergibles similars a drons per a sabotatges com el que se suposa ha patit el Nord Stream. De tota manera, a Rússia neguen tota responsabilitat i culpen....als Estats Units
Sota una capa de formigó
Que estem davant d'un sabotatge, ningú no ho dubta: les canonades del Nord Stream són d'acer i estan recobertes d'una capa d'uns 11 centímetres de formigó, però tenen un punt feble: si entra aigua, es rovellen i no hi ha més solució que canviar els trams fets malbé. I ho fan perquè ningú no va pensar en la possibilitat d'utilitzar acer inoxidable (més car) o recobrir l'interior de les canonades amb un polímer. Potser, procedir així era una assegurança de vida: Rússia volia tenir una manera fàcil i simple de tallar l'aixeta al·legant que alquien molt dolent i pervers havia sabotejat una infraestructura que, encara que importa molt a Europa, no complica per a res la vida a Rússia si es queda fora de servei.
Múltiples possibilitats
El sabotatge d'una infraestructura així no és molt complicat: n'hi ha prou amb tenir explosius i mitjans suficients per portar-los fins al fons del Bàltic i Rússia té múltiples opcions. Utilitzar submarinistes és, segurament, el més barat, però amb una explosió com la que es va detectar fa pocs dies no sembla el més intel·ligent tret que la vida dels teus soldats t'importi poc. Descartada aquesta opció, en queden altres de més tecnològiques: amb petits submarins similars a drons dirigits des d'un vaixell fondejat a la zona n'hi havia prou encara que, també, podrien haver utilitzat un vehicle submarí autònom més gran (disposen d'un de denominat Klavesin) programat des d'una base a terra i llançat a una missió suïcida. Què va succeir, mai no ho sabem, però l'Armada sueca ha detectat enginys submarins russos de petita mida moltes vegades a la zona. Ho van fer el 2014, el 2017 i el 2018. De moment, ens han demostrat ja del que són capaços. Això si han estat ells, esclar, perquè, aquí, fins i tot més ximple construeix un rellotge de cucut.