Les quatre fugues que han detectat Suècia i Dinamarca als gasoductes de Nord Stream van encendre totes les alarmes. Aquests connecten directament Rússia amb Alemanya i era per on s'abastia de gas a diferents països de la Unió Europea, tot i que el Nord Stream 2 no s'ha arribat a utilitzar mai i el primer es trobava inoperatiu, després que Rússia suspengués indefinidament el subministrament. Amb tot, estaven plens de gas, fet que ha generat molta preocupació. Aquesta, però, s'ha incrementat en les últimes hores, quan s'han detectat uns núvols de metà (que representava un 96% del gas dins de les canonades) sobre Suècia i Dinamarca, provocats, segons experts noruecs, per l'alliberació d'unes 40.000 tones de metà, fet que provoca un gran efecte hivernacle.  

Tot i que segons els investigadors, aquests gasos (les bombolles que es poden veure damunt la superfície del mar a on s'han registrat les fugues), no són nocius per la salut, si que poden tenir grans efectes mediambientals. Els primers a fer el crit d'alarma han estat les autoritats mediambientals alemanyes, que han advertit dels possibles efectes que pot tenir aquest metà sobre l'ecosistema. En un context on encara no s'ha trobat solució per tapar les fugues, que a més seria molt costosa, i sense tenir clar encara qui ha estat l'autor d'aquest sabotatge, l'Agència Federal del Medi Ambient alemanya calcula que es poden alliberar 0,3 milions de tones de metà. 

Com si fossin 80 tones de CO2

En aquest sentit, les emissions poden acabar incrementant i accelerant els efectes de l'emergència climàtica, segons la gran majoria d'experts, consternats davant les imatges del metà al mar. Per exemple, de Greenpace, el seu responsable de la campanya contra els combustibles fòssils, Francisco del Pozo, que les imatges "són demolidores". Així ho ha explicat a Efe, ja que segons les primeres dades, que són poc exactes, la quantitat de metà que s'ha alliberat equival a les emissions d'un parc mòbil funcionant durant un any sencer a Espanya. En un moment on els efectes del canvi climàtic ja es poden percebre, amb incendis forestals, sequera, pluges torrencials i onades de calor, aquestes emissions faran augmentar les possibilitats que aquestes catàstrofes continuïn passant.  Des de Greenpace defineixen les fugues com a "bombes climàtiques", ja que, segons del Pozo "els primers 20 anys de metà a l'atmosfera després de ser alliberat generen una capacitat de captació de calor del sol de 84 cops més alta que el CO2, és a dir, cada tona de metà equival a 80 tones de CO2".

Una reparació molt complexa 

Ara, el mal de cap és saber com reparar el gasoducte, quelcom que és complicat, costós i lent.  Les condicions climatològiques, la seva situació submergida en el mar i la magnitud dels danys fan que la reparació tingui molt mal pronòstic. Per començar, no tothom pot acceptar aquesta gesta, ja que, com informa NIUS, només hi ha 30 persones en el món amb la formació necessària per reparar aquestes canonades, un procés en el que els submarinistes tenen un paper clau.