El sector de l’automoció és un dels que més volum de feina genera; tant a les plantes de fabricació, centres de disseny i plantes de components com a tallers i concessionaris. Dins del marc de la revolució verda de la mobilitat i amb la voluntat d’atenuar dins de la mida d’allò possible la pèrdua de llocs de feina i el tancament de negocis, la Generalitat ha activat una línia de subvencions de la que se n’han beneficiat ja 270 empreses que han accedit a uns 300 milions d’euros d’ajuts procedents de fons regionals, nacionals i europeus. Totes aquestes empreses han impulsat la seva transició des de l’automoció clàssica fins a la mobilitat sostenible.  

 

Transformació

La indústria de l’automoció catalana –igual que la de la resta d’Espanya. ha de transformar-se per ser capaç de produir vehicles elèctrics i/o vehicles connectats i autònoms segons conclouen dos estudis elaborats pel Departament d’Empresa i Treball que analitzen la cadena de valor. Els estudis asseguren que el territori català sempre ha estat un dels motors de la indústria de l’automoció en l'àmbit europeu i per aquest motiu consideren que “Catalunya no només ha de ser un centre d’exportació sinó també un centre de producció i de consum d’aquest tipus de vehicles”.

Oportunitat doble

Els estudis –un específic sobre cada tipus de vehicle- conclouen que hi ha una oportunitat entre la cadena de valor actual i la futura que implica la captació de noves inversions estrangeres i alhora un salt tecnològic de les empreses ja presents a Catalunya. El repte, però, és adaptar el marc regulador a les necessitats futures de conducció. Per aconseguir aprofitar les oportunitats, la Generalitat insta a reforçar les empreses tractores ja implantades a Catalunya i generar oportunitats per a la creació i la implantació de noves: l’objectiu és articular un nou teixit industrial sòlid que permeti estimular i retenir a Catalunya la producció del nombre més gran de possibles components de connectivitat i autonomia.