Neil Armstrong i Buzz Aldrin van trepitjar la Lluna fa 50 anys, fita que els ha fet passar a la història. Ara bé, no són els únics d'aquella missió que van escriure una pàgina de la història contemporània; aquell 20 de juliol de 1969 Armstrong i Aldrin van arribar a la Lluna acompanyats d'un rellotge que s'ha convertit en un clàssic.

Omega Speedmaster   Omega

Model actual del Omega Speedmaster / Font: OMEGA

L'Omega Speedmaster, popularment conegut com a Moonwatch, és famós per ser el primer i únic rellotge que ha viatjat a la Lluna, de fet, l'Speedmaster és el model qualificat per la NASA per portar a totes les missions espacials tripulades. Aquest model no ho va tenir fàcil per obtenir aquest certificat de qualitat i compta amb una història que es remunta deu anys abans de l'allunatge d'Armstrong i Aldrin.

Speedmaster, el primer rellotge que viatja a l'espai

Wally Schirra va ser el primer astronauta que va portar un rellotge a l’espai. El rellotge era una OMEGA Speedmater amb referència CK 2998 que s'havia comprat ell mateix. Schirra el va portar a la missió Sigma 7 del programa Mercury l’any 1962 i, dos anys i mig més tard, l'Speedmaster es va convertir en el model qualificat oficialment per la NASA per portar a les missions tripulades.

Astronauta rellotge OMEGA   Omega

Astronauta lluint un Speedmaster / Font: OMEGA

L’Speedmaster es va llençar el 1957 i, el 1965, va ser quan es va qualificar, oficialment, pel seu ús en totes les missions (abans ja l'havia portat Schirra tot i no tenir el certificat oficial).

El concurs de la NASA

L'any 1964 la NASA va decidir demanar pressupostos de rellotges cronòmetre de polsera i va rebre quatre propostes: Omega, Rolex, Longines i Hamilton. La idea era sotmetre els aparells a diverses proves per escollir-ne un que fos capaç de funcionar a l'espai. 

La tasca se li va encomanar a un treballador de la NASA que, tal i com explica al vídeo, va ser la primera feina que va desenvolupar a l'agència:

S'havia de trobar un rellotge i des del primer moment es va veure que l'OMEGA era el que tenia més números de proclamar-se guanyador. De les quatre marques que es van presentar al concurs una es va descartar directament i, de les tres que quedaven, dues no van passar del primer test.

L'encarregat de la tasca havia de sotmetre els rellotges de polsera a deu ambients diferents i el rellotge els havia de superar tots: si en fallava un s'eliminava directament ja que el rellotge es buscava per servir de pla B en el cas que fallés un cronòmetre de la nau. Finalment, l'Speedmaster les va superar amb èxit. 

Rellotges Speedmaster que han viatjat a l'espai   Wikimedia Commons / Sandstein

Rellotges Speedmaster que han viatjat a l'espai / Font: Wikimedia Commons - Sandstein

L’Speedmaster ha estat en sis missions a la Lluna i per això s’ha guanyat el sobrenom de Moonwatch. Els OMEGA que han viatjat a l'espai estan exposats al Museu Nacional de l'Aire i l'Espai de l'institució Smithsonian de Washington, tots menys un, el rellotge que portaven Armstrong i Aldrin va desaparèixer i avui en dia encara no se sap on és.