L'aigua i el mòbil no es porten bé. Encara que és cert que els telèfons més actuals, i sobretot d'alta gamma, estan preparats per ser mullats la majoria de mòbils no ho estan, i molt menys per resistir si se submergeixen completament en l'aigua.

Vol dir això que si un telèfon et cau a la banyera has de donar-lo per mort? No, ni de bon tros. De fet hi ha accions que es poden dur a terme per provar de minimitzar-ne el mal del fet que s'hagi mullat i també n'hi ha altres que no hauries de fer mai, malgrat que s'hagin popularitzat amb el pas dels anys. A continuació, revisarem què fer i què no fer en els casos en els quals se't mulli el mòbil.

El que sí que cal tenir en compte, en tot cas, és que per poder salvar la vida útil del telèfon –es recorri al mètode que sigui–, el líquid en el qual es mulli ha de ser aigua dolça. No servirà de res si la immersió és en aigua salada del mar o en algun altre líquid, com una beguda gasosa. En aquests casos, gairebé amb total seguretat, és que el mòbil et deixi de funcionar o que mori aviat com a conseqüència de la sal o els ingredients de la beguda.

Hi ha dos enemics principals per al mòbil quan tenen un contacte sever amb l'aigua: la corrosió i els tallacircuits. Per això és molt important, treure'l del contacte amb el líquid element com més aviat millor, apagar-lo i posar fil a l'agulla amb els consells que t'oferim.

Què convé fer

L'arròs

Segurament llegiràs o sentiràs versions tant a favor com en contra sobre un mètode que és molt popular: submergir el mòbil moll en un recipient ple de grans d'arròs.

El cert és que res millor que l'experiència dels qui l'han posat en pràctica per saber que funciona –i bastant bé– en la majoria dels casos. Lògicament, com menor sigui el nivell de contacte que el telèfon hagi patit amb l'aigua, més efectiu serà aquest recurs. No és el mateix que un dispositiu es mulli, que se submergeixi en aigua.

L'arròs té capacitat d'absorció de la humitat i per poder aprofitar-se'n el màxim, el que és recomana és desmuntar el mòbil fins on un sigui capaç. Una vegada desmuntat –i abans d'enterrar-lo en una muntanya de grans d'arròs– asseca amb un drap o paper assecant cada peça amb molt de compte i una vegada el posis en l'arròs espera almenys 48 hores.

Dues alternatives molt interessants a l'arrò i que fins i tot poden resultar més eficaces, són les boletes de gel de sílice i la civada. Tot i així, ha de quedar ben clar que cap d'elles no és una solució segura, ja que dependrà, fonamentalment, de quant s'hagi mullat el dispositiu.

L'alcohol de 96º

Sí, el de curar les ferides. Aquest mateix. L'avantatge que ofereix l'alcohol és que s'evapora gairebé a l'instant i s'emporta també la humitat de l'aigua. Per això, cal desmuntar el telèfon i, amb l'ajuda d'un bastonet per a les orelles amarat en alcohol, passar-ho per tots els llocs que vegis que siguin molls. Sobretot, ho hauries de fer en els circuits electrònics.

Una altra opció que també preveuen els experts en aquests casos –i encara que sembli una bogeria– és la de submergir completament el telefon, apagat i sense desmuntar, en un recipient ple d'alcohol durant dos o tres minuts, per treure'l posteriorment fins que s'assequi del tot. El mateix olfacte et servirà com a indicador que s'ha eixugat. Quan ja no faci olor d'alcohol, serà signe que l'operació es pot donar per finalitzada.

Què convé no fer

Hi ha tres coses que no hauries de fer si se't mulla el mòbil i són les següents:

- No deixis el mòbil encès sota cap concepte. Un dispositiu electrònic en marxa en contacte amb l'aigua pot ser letal per a la seva vida útil.

- No li apliquis calor per assecar-lo. Ni l'ús de l'assecador ni introduir-lo al forn, per baixa que sigui la temperatura que li apliquis, són bones idees. Els components d'un telèfon mòbil són molt sensibles a les altes temperatures i encara que aconsegueixis assecar-lo, dona per fet que espatllaries alguna peça. En el cas de l'assecador tampoc no l'utilitzis en funció freda perquè l'aire podria fer arribar aigua a parts que podrien no estar molles.

- No agitis el mòbil en totes les direccions. Igual com passa amb l'assecador en fred, el que faries seria expandir l'aigua per tot l'interior del telèfon.