Els astrònoms tenen clar que en l'univers primitiu, poc després del Big Bang, no hi hauria d'haver estructures complexes. Tanmateix, el telescopi James Webb ha detectat un conjunt d'objectes que desconcerten a la comunitat científica: petits punts vermells, coneguts com a LRD, escampats pels confins del cosmos.

Petits punts vermells i la seva connexió amb els inicis de l'univers

Aquestes misterioses taquilles no només són extremadament antigues , sembla que van sorgir en els primers 1.500 milions d'anys després del Big Bang, sinó que, a més, podrien fingir un secret còsmic encara més profund: l'origen dels forats negres supermassius.

Un grup d'astrònoms, el gener d'aquest any, van presentar la seva investigació en el marc de l'edició 245 de la Societat Astronòmica Nord-americana, celebrada en el complex de National Harbour, encara que el treball tindrà la seva rèplica a la revista científica Astrophysical Journal.

https://www.youtube.com/watch?v=fBFLS_dv3ZA

Dona-li Kocevski, astrofísic del Colby College i autor principal de l'estudi, reconeix que aquest assumpte els té "completament descol·locats", ja que "no veiem gens semblant en l'univers proper". El seu equip, gràcies a l'accés obert a les dades del telescopi James Webb, ha aconseguit recopilar una de les mostres més grans de LRD mai realitzades.

A través de les dades de campanyes com CEERS, JADES o NGDEEP, els científics van observar que aquestes tatxes apareixen en massa uns 600 milions d'anys després del Big Bang i desapareixen ràpidament 1.500 milions d'anys després d'aquest esdeveniment. La sobtada irrupció i aquest declivi planteja molts interrogants sobre la seva naturalesa.

Les evidències apunten que seríem davant de galàxies nanes amb nuclis molt actius, és a dir, forats negres en ple procés d'alimentació. Però, com sabem això? En un 70% dels casos, s'ha detectat gas movent-se a més de 1.000 km/s, la qual cosa indica l'existència d'un disc d'acreció. Això no és més que matèria girant a velocitats extremes abans de ser devorada pel forat negre.

https://www.youtube.com/watch?v=2eAaQfKyoQA

Steven Finkelstein, coautor de l'estudi, assegurava que aquest fenomen podria estar mostrant una etapa fins ara oculta de l'univers, que indicaria la presència d'una era de creixement silenciós i accelerat dels forats negres, coberts per densos núvols de gas.

De moment, encara queden moltes preguntes per resoldre. No sabem el motiu pel qual no vèiem LRD en l'univers proper, ni si aquests punts deixen de ser vermells en aclarir-se el núvol de gas que els oculta o quina és la raó per la qual no emeten rajos X com altres forats negres.

Dona-li Kocevski aclareix que "sempre hi ha dues o més formes possibles d'explicar les propietats confuses dels petits punts vermells".