El Port de Barcelona preveu connectar els primers creuers a la xarxa elèctrica durant les estades als molls de la capital catalana el 2026. Els responsables del port i els operadors de creuers han anunciat aquest dimecres la creació d'un grup de treball per agilitzar el subministrament d'energia neta als vaixells. L'objectiu és que aquesta energia pugui tenir certificació d'origen 100% renovable. Es calcula que electrificar tots els punts d'atracada dels creuers, el moll Prat i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa eliminarà 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx, el 22% de tota l'activitat portuària. Nexigen, nom que rep el projecte d'electrificació, requereix una inversió de 110 milions d'euros.
L'objectiu és que aquesta energia pugui tenir certificació d'origen 100% renovable
La creació d'aquest grup de treball s'emmarca en un acord de col·laboració firmat pel Port de Barcelona, Creuers del Port de Barcelona, Carnival Corp & PLC, Royal Caribbean Group, MSC Cruises, NCL Holding LTD, Viking Cruises i Virgin Voyages que té per objectiu col·laborar activament per executar el projecte de subministrament elèctric als molls del recinte portuari.
La creació d'aquest grup de treball "confirma el compromís" de la comunitat de creuers "amb la ciutat de Barcelona i amb el conjunt de la societat", en paraules de Damià Calvet, president del Port de Barcelona, durant la presentació de l'acord, que ha tingut lloc a la fira Seatrade Cruise Med 2022.
L'acord té per objectiu col·laborar activament per executar el projecte de subministrament elèctric als molls del recinte portuari
Els impulsors del projecte afirmen que aquesta col·laboració entre el sector públic i el privat "permetrà complir els requisits europeus de disponibilitat de connexió elèctrica a terra per als vaixells el 2030". L'electrificació del Port de Barcelona es considera "una peça clau" per assolir l'objectiu de convertir-lo en una infraestructura "climàticament neutre" el 2050.