Un grup de veïns de Barcelona ha format una organització per alertar dels "riscos" del desplegament del 5G. Sota el nom de Stop 5G BCN, la plataforma ha sorgit per avisar dels perjudicis que pot tenir aquesta tecnologia i que són "ignorats" pels col·lectius en defensa del medi ambient que limiten les seves protestes a la contaminació atmosfèrica, segons ha explicat a l'ACN la portaveu del grup, Núria Marin. L'organització compta amb el suport d'Ecologistes en Acció i de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que els ha deixat les seves instal·lacions perquè fessin una xerrada informativa. El debat ha comptat amb la presència de l'enginyer de telecomunicació Joan Carles Olmedillas que ha assegurat que no hi ha estudis "concloents" que demostrin que el 5G té un efecte innocu per les persones.

La plataforma s'adherirà a la jornada de protestes mundials convocada pel 25 de gener per demanar una moratòria en el desplegament del 5G i prudència amb totes les tecnologies sense fils.

Barcelona compta amb una xarxa comercial de 5G des d'aquest estiu, quan Vodafone va posar en marxa aquest servei a l'Estat en col·laboració amb Huawei i Ericsson.

Còctel de radiacions

En comparació amb el 4G, la cinquena generació de tecnologia mòbil està caracteritzada per l'augment de la velocitat de transmissions i del nombre de dispositius que poden estar connectats a la vegada, cosa que requerirà que s'instal·lin moltes més antenes de comunicació i molta més radiació electromagnètica emesa.

"Això vol dir milers i milers de dispositius radiant simultàniament al nostre voltant. Tot plegat, s'afegirà al còctel de radiacions al qual estem sotmesos sempre i a tot arreu", ha explicat Olmedillas. En la mateixa línia, Marín, que és enginyera química i biòloga, ha apuntat que el 5G no substituirà cap de les tecnologies que ara tenim sinó que les complementarà i afegirà un ventall de noves aplicacions i usos que provocaran un increment "exponencial" de les radiacions electromagnètiques.

Interessos econòmics per sobre de la salut

La plataforma critica, doncs, que la indústria i les administracions s'hagin posat d'acord per tirar endavant aquesta iniciativa sense tenir resultats clars que tots aquests dispositius connectats siguin realment innocus, donant preferència els interessos econòmics sobre la salut, en paraules de Marín.

Alhora, demanen a les administracions que consensuïn el camí a seguir amb la ciutadania i a la comunitat científica que obri un debat sobre els efectes de les radiacions electromagnètiques i sobre la salut de les persones, abans que s'instal·lin centenars d'antenes 5G.

Moratòria i revisió de regulacions

"Demanem una moratòria del desplegament del 5G com a mínim fins que no sàpiguen exactament quines són les conseqüències sobre la salut de la contaminació electromagnètica. Els estudis conclouen que 'no es pot afirmar que sigui perjudicial' però això no vol dir que tinguin cap certesa que és segur", ha explicat.

Per tot plegat, la plataforma demana que es revisin les normatives, reglamentacions, directives i resolucions al voltant de les tecnologies sense fils. En concret, veuen com a poc efectiva la Llei General de Telecomunicacions, aprovada al Congrés dels Diputats el 2014, perquè elimina les barreres "pràctiques" al control d'aquest tipus d'emissions, segons Marín.

Polèmica pel MWC

La xerrada ha coincidit amb la polèmica per la publicació a la web de l'Ajuntament de Barcelona d'un article crític amb la tecnologia 5G. El consistori ha esborrat el text del seu portal al cap d'unes hores d'haver-lo publicat després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso, critiqués els dubtes de l'Ajuntament sobre el 5G i assegurés que "aniria a totes" per aconseguir que el Mobile World Congress se celebri a la capital de l'Estat. Precisament, el desplegament comercial del 5G serà un eix central del congrés de telefonia mòbil.