Carregant...

Els de Cupertino van llançar recentment actualitzacions per a tres versions de macOS que involucren des de l'última, que és Tahoe, passa per Sequoia i acaba amb Sonoma. L'important és que s'ha revelat que una de les vulnerabilitats de seguretat sí que ha estat explotada, per la qual cosa et recomanem que actualitzis el teu Mac a l'última versió disponible tan aviat com et sigui possible.

A principis d'agost, es van llançar macOS Tahoe 26.6.1, macOS Sequoia 15.7.9 i macOS Sonoma 14.8.9. En les notes de la versió sempre es promou la frase d'importants correccions de seguretat' recomanades per a tots els usuaris. Van bastar uns dies perquè es pogués conèixer la gravetat de l'impacte, encara que en general solen estudiar el cas de vulnerabilitat per poder llançar una actualització efectiva. El problema més gran és que un atacant a la xarxa pot autenticar-se en la funció de compartir pantalla sense tenir credencials vàlides. Si la teva activitat és freqüent al respecte, no dubtis a actualitzar immediatament.

Apple soluciona una vulnerabilitat bastant greu respecte a compartir pantalla amb les últimes versions de macOS

Compartir pantalla en macOS és una de les eines més avançades; a més que és possible veure tota l'activitat d'un usuari, és possible prendre el control mitjançant previ permís. Si un tercer està involucrat sense que te n'assabentis, aquí rau el perill. Apple va indicar que no hi havia cap prova que la vulnerabilitat estigués sent explotada, cosa que Ars Technica va informar mitjançant una notificació del Centre Nacional de Ciberseguretat dels Països Baixos. Es va observar un abús d'aquesta vulnerabilitat en els sistemes mitjançant el port 5900. Es va poder ingressar com un administrador amb la intenció d'activar una mina de criptomonedes.

Compartint pantalla en FaceTime

L'inconvenient és quan la vulnerabilitat s'explota quan la intenció és la de robar credencials i altres dades. El millor també és que puguis monitorar l'ús de la funció si és que l'actives constantment. Una cosa que pot brindar-te calma al respecte és que, si deixes d'utilitzar apps de tercers que requereixen del permís de compartir pantalla, aquesta es desactiva. En un cas molt personal, cada cert temps tenia aquest tipus d'activitat i, en general, en canviar l'app entre Zoom o Meet, demanava donar el permís com si fos la primera vegada.

En el cas de FaceTime no és així, en ser una app nativa del sistema; el que passa és que l'usuari ha d'acceptar el permís perquè un altre usuari vegi la seva pantalla i també quan li brindi el control per operar el sistema mitjançant l'ús de l'eina de compartir pantalla. Perquè puguis revisar aquests ajustos amb més calma, et suggerim accedir als teus ajustos del sistema a la secció General i després a Compartir. Allà veuràs com està l'interruptor de Compartir pantalla. No t'oblidis d'actualitzar el teu sistema operatiu a l'última versió segons correspongui.