De l'efectiu, compten, caldrà oblidar-se i de les targetes, segons pretenen les grans empreses financeres, sembla que també perquè el seu objectiu és que acabem tots pagant amb el mòbil. Per què? Doncs perquè evita haver d'imprimir targetes i fa encara més imprescindible un dispositiu que, molt aviat, utilitzarem fins i tot per al més insospitat. La connexió NFC (Near Field Communication, per les seves sigles en anglès) connecta qualsevol mòbil amb un altre dispositiu i, a més de per compartir arxius, serveix per fer pagaments amb el mòbil. Les targetes, aviat, poden acabar encarant el mateix camí pel qual ja transiten des de fa anys les memòries USB. Tanmateix, pagar amb el mòbil comporta certs perills.

EuropaPress 4366305 app movil worldline softposeu portar pagament contactless espana buidada
 

El límit dels 20 euros

Com les targetes, els mòbils estan també afectats pel límit dels 20 euros (que de vegades són 50). L'esmentat límit permet fer pagaments sense verificació de cap tipus amb només apropar el dispositiu de pagament (mòbil o targeta) a un datafono. El codi PIN no fa falta i, per tant, en cas de robatori o extraviament, es tracta gairebé d'una invitació per als delinqüents. Que et robin una targeta és possible, però que et sostreguin un mòbil (o que el perdis) és, per desgràcia, molt més freqüent.

Què podem fer?

El primer, bloquejar el mòbil sempre amb un codi, patró o sistema de reconeixement facial. Una altra opció interessant és establir un doble factor d'autenticació per accedir i la cartera digital. Resulta també útil configurar el dispositiu perquè sempre s'exigeixi el codi PIN en fer un pagament. Amb tot, hi ha una opció molt millor que totes aquestes: desactivar el sistema NFC sempre que no vagis a fer un pagament. Hi ha, tanmateix, un altre risc: quan es paga amb el mòbil, la percepció d'estar fent una despesa és gairebé nul·la. Compte, doncs.