No és cap secret que es compten per milions les persones que comparteixen les seves contrasenyes dels serveis de streaming de vídeo amb familiars o amics. Passa també en altres serveis com és el cas de Spotify, però des que els amants de les sèries i les pel·lícules van veure com Netflix, HBO o Amazon Prime Video portaven a les llars un nou univers de catàlegs audiovisuals amb què gaudir de les millors sèries del moment, va començar la picardia.

Els experts vaticinaven que quan aquestes companyies arribessin oferint el seu producte a un preu assequible, s'acabarien pràcticament les descàrregues il·legals. I de fet, encara que no ha acabat sent tan dràstic, els cert és que les xifres del que es considera com a pirateria han descendit a xifres properes al residual.

Streaming

Ara, tanmateix, l'ús compartit de contrasenyes en serveis com Netflix o HBO és una pràctica que molts consideren normal. I el cert és que grans companyies com les citades no han estat en contra d'aquesta pràctica, malgrat que han sabut perfectament de la seva existència i del perjudici que els podia suposar.

Però la idea del gratis total no sol durar gaire generalment en una economia de mercat, i la presumpta falta d'interès d'empreses com Netflix en el comportament irregular de molts dels seus usuaris, en compartir l'accés amb tercers, sembla estar passant a la història.

La gran majoria de les companyies del món audiovisual s'han unit en la recerca de solucions satisfactòries que els permetin controlar el batibull que s'ha instal·lat entre la població dels països en els que operen. Al cap i a la fi, les quantitats de diners que estan deixant d'ingressar, en fer els ulls grossos amb l'assumpte de les contrasenyes compartides, són molt abundants. Es calcula que d'uns 6.600 milions de dòlars només el 2019.

El final de l'intercanvi de comptes de Netflix o HBO

Per garantir que només els usuaris autoritzats accedeixin al contingut, companyies com Netflix, HBO i d'altres, s'han unit en l'anomenada Alliance for Creativity and Entertainment. D'aquesta manera, aquestes companyies volen trobar maneres eficaces d'evitar l'intercanvi de comptes, ja sigui a través de càrrecs per serveis o altres mesures legals.

Les mesures que s'estan considerant són de diversos tipus. D'una banda, requerir els usuaris que canviïn les seves contrasenyes periòdicament o que utilitzin sistemes d'autenticació de dos factors, com molts serveis ho fan a Internet. A la pràctica, això requerirà que els usuaris rebin un element d'autenticació addicional al seu telèfon, el que tinguin registrat en el servei de streaming.

Netflix comandament

Altres maneres de control contra el frau que podrien implementar, podrien haver de veure amb la creació de barreres geogràfiques per a l'ús de comptes. Cada vegada que es trobi un dispositiu fora de la seva llar, això podria ser considerat com una violació de la legalitat. Encara que convé aclarir, la qual cosa per descomptat, en aquest cas quedaria exclosos d'aquesta mesura els dispositius mòbils.

Però les mesures podrien anar encara més enllà, si les anteriors fallessin. Es podria arribar a dur a terme una autenticació biomètrica, com l'obligatorietat que accedir per mitjà del reconeixement de l'empremta dactilar. I aquesta sí que seria una barrera molt més complicada de superar-se per part dels qui s'estan aprofitant actualment d'utilitzar les contrasenyes d'usuaris reals.