És molt habitual que amb el pas del temps i de l'ús, l'ordinador no respongui al que li demanem amb la mateixa agilitat i rendiment que en comprar-lo. No hi ha res de què estranyar-se en aquest sentit, però sí que pots fer determinades accions per –en la mesura possible– posar-lo en forma millorant-lo notablement.

Són diverses les possibilitats que tens i a continuació, et donarem compte de les tres principals. Si estaves desesperat perquè el teu Windows ja no anava o si pensaves portar-lo a un servei de reparació o posar-lo en mans d'algun amic que entengui d'informàtica, llegeix primer aquest article, posa en pràctica els consells que t'oferim, i només si després de dur-los a terme segueixes en una situació semblant, procedeix a prendre altres mesures.

Windows

Netejar el disc dur

L'ús de l'ordinador provoca que el seu disc dur es vagi omplint a poc a poc d'informació. Un fet que té un parell conseqüències, i cap d'elles agradables. D'una banda el dispositiu es torna més lent. A més, buscar un determinat document es torna cada vegada més molest.

Per això, el primer que convé realitzar és netejar el disc dur. I més en concret, els arxius que ja no et siguin útils i els arxius temporals, que també ocupen bastant espai al disc dur.

Potser et sorprendries de la quantitat d'arxius pesats que pots arribar a tenir duplicats al teu ordinador; pel·lícules, fotos o cançons, entre les més freqüents. Per descobrir tots aquests arxius que tens repetits, pots descarregar-te algun programa gratuït dels molts que t'ofereix internet perquè t'ho detecti en un instant i així puguis eliminar aquests arxius redundants que no fan sinó ocupar espai inútilment i que la màquina vagi més a poc a poc.

Pots continuar utilitzant l'Alliberador d'espai del disc dur de Windows. Per accedir a ell n'hi ha prou amb escriure al cercador de la barra de tasques "alliberador d'espai en disc" i seleccionar-ho en els resultats. A partir d'allà, marca les caselles dels arxius que vulguis eliminar. Si a més volguessis eliminar i comptar amb més espai, selecciona l'opció netejar arxius del sistema i escull aquells dels quals vulguis prescindir.

A continuació, desfés-te dels arxius temporals del teu ordinador. Ves-te'n al panell de Configuració de Windows i segueix la ruta Sistema > Emmagatzament > Aquest equip > Arxius temporals i finalment tria Treure arxius.

Windows 2

Eliminar programes

Al llarg del temps hauràs anat afegint programes al teu ordinador per aconseguir realitzar tasques que no podies fer amb els programes que venen de sèrie o perquè has anat descobrint alternatives que, en principi, eren millors que les que tenies. El que passa és que alguns d'aquests programes o no els has utilitzat o amb prou feines et serveixen per als teus propòsits. Doncs bé, ara és el moment per fer un cop d'ull al llistat d'aquests programes i decidir amb quins vols quedar-te i quins són absolutament prescindibles.

Per eliminar aquests programes de manera definitiva, segueix la següent ruta: Configurar > Programes > Desinstal·lar > Agregar i treure programes. Posa el cursor a sobre de cada programa que vulguis eliminar i polsa l'opció Desinstalar.

Tota aquesta operativa farà que de sobte comptis amb un nou espai extra important.

Desfragmentar el disc dur

Els ordinadors de Windows compten amb una funcionalitat que convé aplicar de tant en tant perquè aconsegueix accelerar el funcionament del dispositiu. Es tracta del Desfragmentador de disc, que agrupa els arxius de l'ordinador ,de manera que els espais que es formen entre ells desapareguin i tot vagi molt més fluid.

Per això ves a l'opció Desfragmentar i optimitzar unitats, elegeix el disc dur que vulguis desfragmentar –en el cas que comptis amb més d'un disc dur– i prem el botó Optimizar. Hauràs d'esperar una bona estona si no has realitzat cap desfragmentació últimament, però quan acabi veuràs com tot flueix molt millor.