La Unitat de Drons (UDRON) dels Mossos d’Esquadra va completar l’any passat 500 patrullatges aeris relacionats amb esdeveniments o grans dispositius de seguretat ciutadana, suport en accidents o incidents, suport a investigacions, entrades i registres judicials, o protecció de personalitats, entre d’altres. Ara, aquesta Unitat esdevé  l’Àrea Aèria del Cos i es desplega a tot el territori, un fet comportarà l’increment d’aquests serveis i un augment progressiu dels efectius policials que treballaran en aquesta àrea en les bases aèries als aeroports de Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona. Actualment, hi ha una plantilla de 32 efectius policials, que s’ampliarà amb un nou procés de selecció i formació durant els pròxims mesos. Entre les novetats, figura la incorporació al Cos d’un dron d’ala fixa que desenvoluparà tasques preventives en l’àmbit de la seguretat pública complementàries amb la resta d’equips actuals dels mitjans aeris de la Policia de la Generalitat,com són els drons multirotors i els helicòpters tripulats.

IMG 9856
 

Necessitats

La nova flota d’aeronaus no tripulades té característiques diferents per a adaptar-se a les diferents necessitats operatives. Així, es disposa de drons per fer vols a interiors amb bona qualitat d’imatge i estabilització que s’utilitzen per donar seguretat en serveis com incendis, col·lapse d’estructures i donar seguretat a les unitats d’intervenció en cas de persona armada i, també, de drons amb autonomia de fins a 40 min de vol amb càmera tèrmica. L’equipament de l’Àrea Aèria inclou també drons especials per condicions climatològiques adverses, drons capaços de suportar vents de fins a 50 km/h i drons lleugers amb càmera i capacitat per crear mapes en 3D.

La Prefectura ha dissenyat un Pla Estratègic de la Policia Aèria de Catalunya, amb el seu horitzó en el 2030, per planificar, estructurar i desplegar la força aèria dels Mossos d’Esquadra, fer front als nous reptes de futur en el control de l’espai aeri i liderar, en els pròxims anys, la seguretat i la innovació tecnològica en aquest àmbit. Juntament amb els dos helicòpters H-135, un d’ells dotat amb grua, els Mossos fan una aposta ferma per completar el desplegament de la Policia Aèria i refermen la seva visió integral de seguretat per terra, mar i aire.

El dron d’ala fixa

Els Mossos d’Esquadra es converteixen, a més, en la primera policia del sud d’Europa en incorporar el dron d’ala fixa, una aeronau no tripulada que té una major autonomia, velocitat i distància de vol i que incorpora Intel·ligència Artificial (IA) per facilitar el pilotatge i control, així com la gestió de les imatges. Té un cost de 263.300 € i desenvoluparà tasques preventives en l’àmbit de la seguretat pública i complementàries amb la resta d’equips actuals dels mitjans aeris de la Policia de la Generalitat,com són els drons multirotors i els helicòpters tripulats. Està dissenyat per ser fàcil de transportar i manipular. La seva arquitectura modular i els seus components desmuntables faciliten el muntatge i el desmuntatge, permetent un desplegament ràpid sobre el terreny. Des del desembre passat i fins aquest febrer, s’està realitzant l’etapa de formació i entrenament dels pilots de l’Àrea Aèria dels Mossos d’Esquadra en la utilització d’aquest dron d’ala fixa per tal d’adquirir la capacitat operativa a partir del mes de març d’aquest 2024.