A més de desagradables, se suposa que les mosques –i en general els insectes- són allò més oposat que existeix a l'ésser humà entre els éssers vius que poblen la terra. Tanmateix, un estudi de la Universitat de Califòrnia en relació amb una espècie de mosca especialment desagradable (la mosca de la fruita) ha revelat que aquest insecte té cert comportament que podríem arriba a definir com a|com molt humà: els mascles que són rebutjats per les femelles que festegen busquen, i sembla que és a tall de consol, menjar més fermentat que la que habitualment consumeixen. I sí les fruites i vegetals fermentades que són l'aliment preferit d'aquestes mosques contenen etanol, que no és cap altra cosa que un tipus d'alcohol.

Necessitats psicològiques?
Troy Zars, un dels científics de la Universitat de Califòrnia que va activar l'experiment, va afegir a una mostra de fruita fermentada un 15% d'alcohol extra, sabent que la fruita molt madura pot arribar a contenir fins i tot un 4,5% d'etanol, i va observar que les mosques mascles escollien la mostra de menjar a què s'havia afegit alcohol en lloc d'una altra després d'haver estat rebutjats per la femella. En situacions reals, fora del laboratori, es dedueix que les mosques actuarien igual i que escollirien fruita més fermentada (i amb més percentatge d'alcohol) en circumstàncies similars. L'elecció, van acabar els investigadors, té a veure amb la recerca de "recompenses psicològiques" alternatives a les derivades de la còpula frustrada. Més o menys el que fan molts humans, en realitat.
Estudi de les addiccions
A més i durant l'estudi, els investigadors han descobert que una petita molècula al cervell de les mosques anomenada neuropèptid F regula aquest comportament. Quan el seu nivell canvia -en funció de si està més alt o més baix- la conducta de les mosques es modifica. L'estudi, consideren els investigadors, podria arribar a servir per analitzar que activa el desig de consum de determinades substàncies similars entre els humans hagut compte que, encara que no el sembli, la mosca de la fruita és genèticament similar als humans. Les mosques que s'acoblen, així, mantenien nivells de neuropèptid F més alts, però les rebutjades els tenien més baixos i escollien sempre aliments amb més contingut alcohòlic. En definitiva: es donaven a la beguda