Si ens donen a triar el mòbil que ens agradaria tenir, la gran majoria de les persones voldríem fer-nos amb el nostre telèfon preferit. Tanmateix, la major part de les vegades ens hem de conformar amb escollir el que considerem millor dins del que ens permet el pressupost de què disposem. Però en ocasions, podem aspirar a comprar un mòbil una mica millor que el que marca els diners que ens podem gastar, gràcies als mòbils recondicionats.

Segurament els hauràs vist en alguna botiga física o en algun web on venguin tecnologia. Els mòbils recondicionats solen portar al costat d'ells un distintiu que esmenta la seva condició. I el cert és que moltes vegades, qui ho veu no sap gaire bé a què es refereix aquesta etiqueta.

Un mòbil recondicionat és un smartphone que o bé ha estat utilitzat prèviament per un període curt de temps o que ha estat tornat per un usuari. En tot cas, els mòbils recondicionats estan revisats, reparats o tornats a posar a punt –segons sigui la raó per la qual es tornen a vendre amb un cert ús–, comptant sempre amb la garantia de la botiga o de la marca que els torna a posar al mercat.

iPhone X (1)

Lògicament, quan són posats a la venda gaudeixen de l'atractiu de portar un preu menor a l'habitual o de mercat. Si a això se li suma la garantia i que normalment no es nota que han tingut un ús previ, són telèfons als quals val la pena fer un cop d'ull abans de descartar-los com a opció de compra.

Els motius més habituals pels quals un mòbil gairebé nou sol posar-se a la venda com recondicionats són els següents.

>Perquè hagi estat utilitzat per la marca del telèfon per realitzar proves.

>Perquè hagi estat tornat pel comprador original en haver detectat això que tenia algun defecte, que donava algun problema o que simplement s'havia penedit d'haver-lo comprat dins del termini legal.

>Perquè ha estat utilitzat per una botiga en un expositor durant un temps o en un esdeveniment de la marca.

En realitat es tracta de mòbils més o menys utilitzats, però que a diferència dels telèfons de segona mà, els recondicionats són posats a la venda després d'un procés de control i posada en funcionament exhaustiu per part de la marca. És a dir, malgrat que estan una mica utilitzats, el fabricant o la botiga s'assegura que surti a mercat amb les mateixes condicions que un mòbil nou.

Això sí, quan un mòbil es posa a la venda com recondicionat, a l'etiqueta ha d'aparèixer ben clar el motiu pel qual entra en l'esmentada categoria. En alguns casos és només perquè la caixa tenia un petit defecte que impedia que es vengués com a nou en igualtat de condicions que els altres, però també podria haver-se patit un dany a la pantalla en haver estat manipulat pel transportista o el venedor, i fins i tot poden de vegades vendre's amb algun defecte físic visible. Per això, un mòbil recondicionat sempre ha de mostrar clarament el motiu de vendre's com a tal.

Móvil trencat

Per a aquells que no es fiïn primer de tot d'un mòbil amb aquestes característiques, l'ideal és comprar-lo bé a la marca o a una botiga amb bona reputació, perquè en li cas que acabi donant algun problema, ells es facin càrrec de la queixa i apliquin el que marca l'obligatòria garantia. Comprar un mòbil recondicionat, per barat que sigui, a un establiment físic o online poc conegut podria acabar sent un problema. Per això Apple, Amazon o Media Markt són alguns de les marques o botigues on els qui trien comprar aquest tipus de telèfons dipositen la seva confiança.

Quant al preu, no es pot parlar d'un descompte concret respecte al mòbil nou original, però el cert és que solen oferir prou rebaixes com per poder aconseguir-ne un de la gamma superior a què el pressupost podria obligar el comprador en el cas d'un telèfon nou. En alguns casos, fins i tot poden veure's descomptes de fins i tot 60 o 70 per cent.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat