Durant l'embaràs, moltes dones presenten episodis de migranyes més o menys freqüents. De vegades no se li dona la importància necessària però un nou estudi realitzat per experts realitzat a Boston acaba de concloure que les dones amb migranya poden tenir un risc més gran de complicacions de l'embaràs, com a part prematur, pressió arterial alta gestacional i preeclàmpsia.

Els investigadors que han participat en l'estudi també van trobar que les dones amb migranya amb aura poden tenir un risc una mica major de preeclàmpsia que les dones amb migranya sense aura. Les aures són sensacions que precedeixen el mal de cap, sovint alteracions visuals com a llums intermitents. La preeclàmpsia implica pressió arterial alta amb símptomes addicionals, com a proteïna a l'orina, durant l'embaràs, el que pot posar en perill la vida de la mare i el nadó.

"Aproximadament el 20% de les dones en edat fèrtil experimenten migranya, però l'impacte de la migranya en els resultats de l'embaràs no s'ha entès bé", assegura l'autora de l'estudi, Alexandra Purdue-Smithe, del Brigham and Women's Hospital a Boston. "El nostre gran estudi prospectiu va trobar vincles entre la migranya i les complicacions de l'embaràs que podrien ajudar a informar els metges i les dones amb migranya sobre els riscos potencials que han de tenir en compte durant l'embaràs".

Migraña de dona

Per a l'estudi, els investigadors van analitzar més de 30 000 embarassos en aproximadament 19 000 dones durant un període de 20 anys. D'aquests embarassos, l'11% de les dones van informar que un metge els havia diagnosticat migranya abans de l'embaràs. Els investigadors van examinar les complicacions de les dones durant l'embaràs, com el part prematur, diabetis gestacional, pressió arterial alta gestacional, preeclàmpsia i baix pes en néixer.

Després d'ajustar per edat, obesitat i altres factors conductuals i de salut que podrien afectar el risc de complicacions, els investigadors van trobar que, en comparació amb les dones sense migranya, les dones amb migranya tenien un 17% més de risc de part prematur, un 28% més de risc de pressió arterial alta gestacional i un 40% més de risc de preeclàmpsia.

Per a la hipertensió arterial gestacional, el 7% dels embarassos de dones amb migranya van desenvolupar aquesta afecció en comparació amb el 5% dels embarassos de dones sense migranya. Per a la preeclàmpsia, el 6% dels embarassos entre dones amb migranya la van experimentar, en comparació amb el 3% d'embarassos entre dones que no tenien migranya. A més, en observar la migranya amb i sense aura, les dones que tenien migranya amb aura tenien un 51% més de probabilitats de desenvolupar preeclàmpsia durant l'embaràs que les dones sense migranya, mentre que les que tenien migranya sense aura tenien un 29% més de probabilitats.

Els investigadors van trobar que la migranya no estava associada amb la diabetis gestacional o el baix pes en néixer.