El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) és el document que fixa els objectius d'Espanya en matèria de desenvolupament de les energies renovables i reducció d'emissions per al període 2021-2030 i aquest mes de juny ha estat revisat. Després de la seva aprovació en Consell de Ministres s'ha remès a Brussel·les i, en ell, es revisen a l'alça molts objectius. Serà Espanya capaç d'aconseguir-ho? En un context preelectoral com el d'ara, gairebé sembla com si algú, donant-ho tot ja per perdut a partir del vist a totes les enquestes menys la del CIS, hagi volgut complicar les coses (i molt) a qui hagi de substituir-lo.

280623 govern consulta publica pla energia2
 

Nou punts més de reducció de gasos amb efecte d'hivernacle i set punts més de participació d'energies renovables en el mix

Així i per exemple, la revisió del PNIEC planteja que el 2030 les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle siguin un 32% inferiors a les de 1990. Aquest percentatge supera en nou punts el que es fixava abans de la revisió. Alhora, la participació de renovables en el mix energètic puja també fins al 81%, la qual cosa suposa set punts més de l'abans previst. Es revisen fins a l'objectiu d'eficiència energètica (44% ara i 41,7% abans) i el grau de dependència energètica, que es pretén equivalgui el 2030 al 51%, deu més que abans de la revisió. Per aconseguir tals objectius, es planteja que la potència elèctrica renovable instal·lada sigui el 2030 equivalent a 214 GW. El 2030, es preveuen 62 GW d'eòlica, 76 GW de solar fotovoltaica, 14,5 GW d'hidràulica, 4,8 GW de solar termoelèctrica, 26.6 GW de cicles combinats, 3 GW de nuclear i 22 GW de sistemes d'emmagatzematge. S'admet, tanmateix, que els càlculs són orientatius i que dependran " de l'evolució tecnològica, els costos, la disponibilitat i la capacitat d'integració tecnològica". El 2030 s'espera, per exemple, comptar amb 11 GW d'electrolitzadors i 20 TWh de biogàs. Per aconseguir aquests objectius, farà falta una inversió de 294.000 milions d'euros que permetrà que el PIB creixi un 2,5% i es generi més de mig milió de llocs de treball.

Energia eolica / Pexels
 

Què opinen les empreses de renovables?

L'anunci s'assumeix amb cautela i, així i per exemple, durant el VII Congrés de l'Associació d'Empreses Eòliques (AEE), s'ha reclamat al Govern una "racionalització" d'objectius per "impulsar un creixement sostenible i realista". D'aquesta manera, des d'Acciona es recorda que molts projectes d'energia eòlica són encara en procés de tràmit i des de Naturgy s'indica que només es construiran "els que siguin finançables". Des d'Iberdrola, alhora, s'assenyala que falta saber qui assumirà els costos i com es garantirà la seguretat de subministrament". El dit: massa ambició i massa optimisme només s'expliquen d'una manera. I aquesta manera, segons tot indica, no és cap altra que el que té a veure amb la seguretat que serà un altre. qui haurà de donar explicacions quan se'ns demanin si no s'ha complert el que es diu ara que es complirà. L'energia, ja ho van dir Felipe i Aznar, hauria de ser matèria de consensos.