A diferència del que succeeix en altres països com els Estats Units, on la majoria d'estudiants universitaris cursa graus fora de la regió en la qual viuen els seus pares i vivien ells mateixos fins que van començar els seus estudis superiors, a Espanya només un 30% dels universitaris estudia en províncies diferents a aquella en la qual estan empadronats. D'aquest 30% d'estudiants, set de cada deu escullen estudiar en universitats de Madrid, Andalusia o Catalunya.

Madrid, la destinació preferida

Les dades procedeixen d'un estudi elaborat per Buscoresi, la la primera plataforma de recerca d'allotjament online per a estudiants a Espanya. Atenent les xifres, Madrid s'erigeix com la província més desitjada entre els estudiants amb un 36% de la demanda i més de 100.000 alumnes nacionals desplaçats a l'any. Els segueix la comunitat andalusa que atreu al voltant de 60.000 alumnes per curs (20,3%). Andalusia queda per davant de Catalunya que, liderada per Barcelona, concentra el 14,4%.

Després de les tres primeres, arriba València

Molt a prop del podi en aquest rànquing apareix la Comunitat Valenciana que actualment rep gairebé 40.000 estudiants a les seves universitats i centres de formació superiors, principalment a València i Alacant, el que suposa un 13,8% del total. Ciutats com Granada, Sevilla, Salamanca o Pamplona són també algunes de les quals|que més interès estan despertant. Granada i Sevilla atreuen, per exemple, més de 23.000 alumnes a l'any a les seves universitats, mentre que a Salamanca, famosa per la seva vida universitària, arriben més de 16.500 alumnes per curs, i només són superades per Madrid, Barcelona i València. En paral·lel, aquests llocs concentren una oferta residencial més gran per a estudiants, presenten les millors ràtios llit/estudiant i competeixen en preu de terra i lloguer respecte a les grans capitals. Segons aquest informe de Buscoresi, les principals ciutats universitàries andaluses com Granada, Sevilla i Màlaga concentren actualment el 16% de l'oferta de places de residències a Espanya, només per darrere de Madrid (21%) però presentant millor ràtio llit/estudiant que la capital. En aquesta línia, Castella i Lleó, amb Salamanca com a principal dinamitzador, ofereix el 12% del nombre de places per a estudiants superant, per exemple, la Comunitat Valenciana (7,1%). Els habitants de Salamanca a més registren la millor ràtio llit/estudiant d'Espanya, 8 alumnes per llit, només millorat a Pamplona amb una mitjana de 7 alumnes per cada plaça disponible.

complutense
 

Inversió

En aquest context, fins a 53 projectes de residències per a estudiants han començat l'últim any a Espanya, per una inversió global de 1.300 milions d'euros i dels quals s'esperen fins a 13.000 nous llits. Madrid i Barcelona encara lideren la puixança inversora amb 10 i 13 nous projectes respectivament, però seguides molt de prop per les ciutats universitàries de moda: Sevilla amb 9 projectes, Salamanca i Pamplona amb 5, Granada amb 4 o Màlaga amb 3.

Per què estudiar lluny de casa?

Entre els factors amb més pes en l'elecció de destinació per als estudiants espanyols destaquen la varietat de l'oferta acadèmica, molt lligada al prestigi dels centres, i l'accessibilitat a l'habitatge. Amb menor pes específic apareixen altres elements com l'estil de vida de les ciutats i les oportunitats laborals que s'estimen de cada territori. Segons Aitor Rodríguez, cofundador de Buscoresi, "Madrid i Barcelona estan sempre al top of mind d'estudiants nacionals i internacionals. Tot i així, a moltes altres ciutats com Granada o Sevilla les oportunitats formatives no es queden enrere, unides a un magnífic ambient estudiantil i un cost de vida una mica més assequible."