Sempre que es fa referència a ciutats amb història de la Península, surt el nom de Salamanca. I no és per a menys, perquè quan un arriba no pot deixar d'admirar multitud de llocs que evoquen al passat.

Ciutat universitària i turística per antonomàsia, Salamanca ofereix al visitant un dia per no oblidar. Així que faci fred o calor, no et queda res més que relaxar-te i prendre bona nota de tot el que et va apareixent a l'encontre.

🔭 Què veure a Hanoi en un dia: parada imprescindible si viatges al Vietnam

🗺️ Tallinn, una capital europea amb molt a mostrar

La Universitat

La Universitat de Salamanca és la més antiga d'Espanya i la tercera més antiga del món, només per darrere d'Oxford i Bolonya. Va ser fundada en 1134 i ha tingut alumnes de renom mundial com Miguel Cervantes.

Les facultats de la universitat estan repartides per tot Salamanca i els pobles veïns. Tanmateix, els edificis més antics es troben en el centre de la ciutat. Hi ha molts recorreguts que et portaran al cor de la universitat. A més, pots admirar fàcilment les antigues façanes simplement passejant pels sinuosos carrers del centre de la ciutat.

Intenta trobar la granota

Una cosa que no pots deixar de fer a Salamanca és trobar la granota. És una activitat popular entre molts visitants de la ciutat i una tradició que completen cada any els nous estudiants. Es diu que trobar la granota et donarà bona sort, el que els estudiants esperen que els ajudi en els seus exàmens. No obstant això, no és tan fàcil de trobar.

Mentre deambules pels carrers, veuràs molts edificis adornats amb intricades decoracions de pedra. La granota forma part d'una façana impressionantment detallada al carrer Libreros. Segur que et trobes un grup de persones mirant cap a dalt mentre busquen la petita granota de pedra. No és fàcil de detectar i pot portar temps localitzar-la.

Passeja pels carrers antics

El nucli antic de Salamanca és molt fàcil de recórrer a peu. Entre els carrers estrets i sinuosos es poden admirar tots els edificis antics, molts dels quals tenen façanes impressionantment.

També pots trobar-se amb algunes de les atraccions populars de Salamanca mentre passeges, com la Casa de las Conchas, que està decorada amb més de 300 closques, el símbol del famós Camí de Sant Jaume.

Salamanca també té molts museus. Casa Lis és un bonic edifici al costat de les antigues muralles de la ciutat i acull moltes exhibicions d'art decoratiu. Molt a prop, a la Plaza del Mercado Viejo, es troba el Museo de Historia del Automóvil.

La Catedral

Hi ha dues catedrals a Salamanca. L'antiga (Catedral Vieja de Santa María) i la nova (Catedral Nueva). L'original es va fundar en el segle XII, mentre que la construcció de la seva contrapart més moderna va començar el 1513, encara que no es va completar fins a 1733. Des d'aleshores, ambdues catedrals estan unides formant una estructura impressionant.

Dins de la catedral hi ha un enorme espai obert amb murals d'estil més gòtic i un retaule central notable. Amagades a les alcoves hi ha capelles més petites, cada una decorada amb boniques obres d'art i detallades figures tallades.

La Catedral de Salamanca / Unsplash
La Catedral de Salamanca / Unsplash

Passeig per la Plaza Mayor

La Plaza Mayor de Salamanca està envoltada de bonics edificis antics similars als que trobaràs en altres llocs d'aquest centre històric de la ciutat. Al voltant hi ha bars i restaurants. Un lloc popular sigui durant el dia per dinar o a la nit quan molts vilatans surten a menjar alguna cosa o prendre unes copes.

Es diu que la Plaza Mayor de Salamanca és la més bonica d'Espanya, fins i tot més bonica que el seu equivalent a Madrid. La plaça acull molts esdeveniments durant tot l'any, com fires del llibre, mercats o festivitats religioses, i és el lloc ideal per assistir a qualsevol celebració.

Camina pel pont romà

El pont de Salamanca és vist com un símbol de la ciutat pel que està inclòs al seu escut d'armes. Al voltant del pont hi ha una gran àrea de parc travessada pel riu Tormes, mentre que mirant cap a la ciutat veuràs la catedral que plana sobretot lluint impressionant i majestuosa.

En apropar-te al pont romà des del nucli antic, et trobaràs un alt monument de pedra anomenat Cruz de los Ajusticiados. En el passat, aquí es penjaven els caps dels presoners executats. Com el pont romà era el principal punt d'entrada a Salamanca, els caps serien el primer que veuria un viatger i servirien com a advertiment als nouvinguts amb males intencions sobre les estrictes lleis que regien la ciutat.