És igual quins siguin les teves preferències a l'hora d'informar-te sobre l'actualitat o de saber més sobre les teves aficions, el cert és que internet ofereix tal sobreabundància d'informació i el temps és tan limitat en l'època que ens ha tocat viure, que en moltes ocasions ens quedem amb les ganes de llegir més textos. Algunes vegades els deixem passar i d'altres els guardem amb diferent sort, ja que encara que en ocasions els recuperem per donar-los una lectura, la major part de les vegades es queden sense llegir.

Per això són tan interessants les eines que han anat sortint amb el pas dels anys que permeten que la lectura online es pugui realitzar més ràpid de l'habitual i sense haver d'esforçar-nos més a canvi, la qual cosa és a més un plus.

Una d'aquestes funcionalitats és Reedy, que és tant una app per als telèfons Android (es pot descarregar des d'aquí), com una extensió per al navegador Chrome de l'ordinador (la pots afegir des d'aquest enllaç). En ambdós casos, l'eina és gratuïta i explica amb milers de seguidors a tot el món que la valoren excepcionalment. La raó és ben senzilla, d'una banda permet llegir a més velocitat –en concret a la que tu desitgis– i, per l'altre, evita distraccions externes, per la qual cosa la concentració augmenta quan s'utilitza.

Reedy està basada en la tecnologia RSVP (Rapid Serial Visual Presentation) que et permet com a lector llegir a la velocitat amb que et sentis més còmode. A diferència de la lectura habitual, Reedy fa que no hagis de moure els ulls de la pantalla perquè a causa dels seus sistema el que fa és presentar-te el text paraula per paraula al mateix lloc a la velocitat que prèviament hagis escollit. És a dir, que només veus una paraula cada vegada i per estrany que pugui semblar no afecta en absolut la teva comprensió lectora.

L'eina permet lectura de fins a 2.000 paraules per minut, la qual cosa és un autèntica barbaritat però així s'ajusta a aquelles persones amb una rapidesa lectora molt per sobre de l'habitual. El lògic és que comencis amb ajustaments de 200, 250 o 300 paraules per minut i provar així com de còmode et sents. És possible que segons et vagis sentint habituat a Reedy, tu mateix l'aniràs incrementant en funció del teu gust i les teves possibilitats. Del que no hi ha cap dubte no és que facilita incrementar la velocitat lectora i la concentració en els textos.

Per llegir els textos amb Reedy es pot seleccionar el mateix amb el cursor a l'ordinador i després començar el procés a través del clic amb el botó dret i polsant l'opció Launch Reedy o mitjançant la combinació ALT+S, segons es prefereixi. En el cas del mòbil, es pot obrir un document seleccionant l'aplicació Reedy o copiar un text de qualsevol lloc i enganxar-lo directament a Reedy per començar a treure partit del seu ús.

Suporta la lectura de formats com el html (el que ofereixen les pàgines web), epub, fb2 i txt.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat