No és que una granota, com a individu, superi un humà en intel·ligència i habilitats, però sí que significa que, en el referit a capacitat d'adaptació enmig, ens guanyen de carrer: a la Zona d'Exclusió de Txernòbil, on no viuen més d'un centenar de persones i, que es tingui notícia, no hi ha cap nen, ha aparegut un nou tipus de granota adaptada a les circumstàncies del lloc.

granotes
 

Granotes negres

Les granotes detectades són Hyla Orientalis, un tipus de granota habitual a Ucraïna i Rússia que destaca pel seu color verd brillant. Destaca, o destacava perquè els exemplars més coneguts d'aquest amfibi són ara negres. Ho són des que el 2016 dos investigadors espanyols (Germán Orizaola, zoòleg de la Universitat d'Oviedo, i Pablo Burraco, mediambientalista de l'Estació Biològica de Doñana) localitzessin diversos exemplars de Hyla orientalis (granota de San Antoni Oriental) d'aquest color.

Per què són així?

Si existeixen animals amb pell fosca és gràcies a la melanina, que redueix els efectes negatius de la radiació ultraviolada. En aquest cas, a més, absorbeix i dissipa part de l'energia de les ones radioactives presents en aquell entorn i pot captar i reduir els radicals lliures que generen. Amb això, expliquen els dos investigadors, "es redueix" la possibilitat que els individus pateixin danys cel·lulars que "disminueixin" la seva possibilitat de supervivència. Durant els anys següents (2017, 2018 i 2019) els dos investigadors espanyols van examinar fins a 200 exemplars de l'espècie i van comprovar que totes les que havien recollit dins de la Zona d'Exclusió eren molt més fosques que les que es van capturar fora. Per tant, i encara que es tracta d'un estudi observacional, conclouen que les granotes fosques, ja que sobreviuen millor a la radiació, es van reproduir amb més èxit. És, en definitiva, pura selecció natural. Què succeiria si els individus, en lloc de granotes, fossin humans? Doncs, molt probablement, el mateix. On es veurà sotmès l'ésser humà a radiacions ionitzants en un futur? Doncs fos de la nostra atmosfera. Significa això que els individus de cutis fosc tindran avantatges?