En aquesta època tecnològica, la digitalització pot ser utilitzada com una eina per tractar problemes com la sequera.

L'ús adequat de diferents plataformes com a connexió 5G, l'ús d'Intel·ligència Artificial, el Big Data i la dessalinització es poden convertir en els grans aliats.

L'ús de la dessalinització a Espanya

L'escassetat d'aigua pot ser una amenaça a Espanya, segons alguns estudis hi ha la probabilitat que el 65% dels usuaris el 2030 pateixin conseqüències a causa de la falta d'aigua.

Un dels mètodes que pot ser d'utilitat és la dessalinització, aquest és un procés que elimina la sal de l'aigua de mar. Pel que aconsegueix convertir a l'aigua de mar en aigua potable, permetent que pugui ser utilitzada sense problema.

Espanya s'ha convertit en pionera en els processos de dessalatge de l'aigua, ja que al país hi ha unes 765 dessalinitzadores al nostre país. Fins i tot aquestes poden arribar a produir uns cinc milions de metres cúbics d'aigua al dia.

Encara que se sap que no hi ha una planificació de crear més plantes d'aigua de mar i transformar-la en potable. Si se sap que s'estan fent servir noves tecnologies per poder obtenir eliminar la sal de desembocadures de rius, però amb un menor consum energètic.

Un projecte que busca treballar amb el Big Data o amb la intel·ligència artificial és l'EDAR 360, aquest ha estat projectat per Viaqua en conjunt amb els centres d'investigació Institut tecnològic de Galícia i Cetaqua Galicia.

Edar 360
Edar 360

Aquests indiquen que la reutilització, la digitalització, automatització i utilització de dades i models predictius poden ser la solució que poden ajudar a prevenir la sequera al nostre país.

És que aquestes contribueixen a aconseguir l'ús més responsable i eficient dels recursos hídrics, el que contribueix a una millor distribució de l'aigua i, per tant, un ús més eficient.

Aquest projecte podria ser la solució que estaven esperant a Espanya per poder prevenir problemes de sequera en els propers anys, pel que esperen puguin rebre el suport que requereixen perquè aquest pugui ser implementat a gran escala.