Les controvertides webs d'intercanvi de música i pel·lícules sense autorització continuen essent denunciades davant de la justícia i ara en són set les que ha ordenat bloquejar el jutjat número 1 del mercantil de Barcelona.

En una sentència que dona la raó a l'Associació de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual (AGEDI), els llocs d'internet 1337x.to, masquetorrent.com, isohunt.to, limetorrents.cc, torlock.com, torrentfunk.com i extratorrent.cd hauran de ser bloquejats pels principals proveïdors d'internet d'Espanya per haver infringit drets de propietat intel·lectual segons la decisió del tribunal, però no seran tancats com sí que ha passat altres vegades.

El cas més cridaner és el del portal 1337x, tot un referent al món en les descàrregues via protocol BitTorrent, amb més de 85 milions de visites el 2018, segons ha destacat la mateixa AGEDI. Així mateix, 1337x hauria escalat en l'exercici passat fins al lloc 274è mundial si s'atén la classificació d'Alexa. A més, segons el servei Site Worth Traffic, especialitzat a calcular els beneficis de les pàgines web, aquesta web podria haver obtingut uns guanys anuals d'aproximadament 1.314.606 dòlars.

Foto 1337x

Segons explica l'associació, tant 1337x com els altres sis portals assenyalats pel jutjat feien servir un protocol BitTorrent d'intercanvi d'arxius "punt a punt" (d'igual a igual o P2P, en l'argot informàtic). Els portals presentaven de manera ordenada llistes de continguts, especialment música, pel·lícules, sèries i altres obres protegides per drets de propietat intel·lectual.

Es pot afirmar que l'aplicació d'una sentència com la que s'ha fet pública avui s'ha demostrat poc efectiva en casos anteriors, atès que quan es bloquegen llocs d'intercanvi d'arxius aviat sorgeixen nous portals de característiques semblants a internet amb continguts idèntics o que gairebé ho són.

De la mateixa manera, cal destacar que els operadors fan els bloquejos exigits per la justícia a través dels DNS, amb la qual cosa un senzill canvi d'aquests en el router, l'ordinador o el mòbil permet que es continuï accedint als llocs d'intercanvi sense problemes.